Кламер БГ - Новини: "Гардиън": Макрон нанесе тежък удар на Мей, отхвърляйки плана й за Брекзит

"Гардиън": Макрон нанесе тежък удар на Мей, отхвърляйки плана й за Брекзит

Европа

|
Вт, 28 Авг 2018г. 12:17ч.
"Гардиън": Макрон нанесе тежък удар на Мей, отхвърляйки плана й за Брекзит

Френският президент Еманюел Макрон нанесе тежък удар на Тереза Мей, като отхвърли нейния план за Брекзит, изложен на неотдавнашно съвещание на британското правителство в резиденция Чекърс, пише британският "Гардиън".

Вестникът припомня, че в понеделник Макрон произнесе реч пред френските посланици в Париж и изложи вижданията си за външната политика на страната. Той отхвърли всякакви компромиси с Великобритания, които биха рискували раздробяване на Европейския съюз. Френският президент посочи, че уважава решението на Великобритания да напусне ЕС, но се зарече да защитава единството на съюза на всяка цена.

Това е тежък удар срещу надеждите на Мей, че изненадващата й среща с Макрон в началото на този месец може да доведе до пробив, който да спаси нейния план от Чекърс, коментира изданието.

Според лейбъристкия депутат Иън Мъри думите на Макрон са превърнали плана от Чекърс в "труп, плаващ по водата". "Този план е пълен с противоречия и очевидно не може да удовлетвори нито собствените депутати на Мей, нито нашите европейски преговорни партньори", подчертава Мъри.

Говорителят на друга опозиционна британска партия - либералните демократи - Том Блейк определя думите на Макрон като присъда за илюзорния план на Мей от Чекърс. "Френският президент му даде нула точки и сега Мей бързо остава без опции, изправяйки страната си пред суровите последици от бъркотията, която тя забърка с Брекзита", коментира Блейк.

Друга тежка последица от Брекзита може да бъде отцепването на Шотландия, посочва в. "Дейли експрес". Лондонският всекидневник цитира влиятелния шотландски политик Майкъл Ръсел, министър в регионалното правителство в Единбург. Според него ЕС вече е "готов да приеме независима Шотландия за свой член".

Ръсел изразява убеждение, че повторен референдум за независимост на Шотландия ще има, защото за нея няма друго бъдеще, и просто трябва да се обмисли технологията как и кога ще се стигне до него.

Изявлението на Ръсел идва малко след като бившият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой предупреди, че едно излизане на Великобритания от ЕС без споразумение може да доведе до нейното разпадане.

"Шотландците трябва да направят своя избор между Брекзит и друго бъдеще. При сегашните обстоятелства (за Шотландия) не може да има друго бъдеще освен независимост", заявява Ръсел.

Според него лидерите на ЕС, за разлика от 2014 г., когато в навечерието на първия референдум за независимост бяха доста скептични относно една самостоятелна шотландска кандидатура за членство, сега са много по-благоразположени към такъв вариант.

"Мисля, че ако процесът към независимост бъде осъществен по конституционен път и по правилен начин, той ще бъде приет от всички страни членки на ЕС", добавя Ръсел.

mediapool.bg