Кламер БГ - Новини: Макрон иска да държи медиите на разстояние

Макрон иска да държи медиите на разстояние

Европа

|
Ср, 07 Ноем 2018г. 15:43ч.
Макрон иска да държи медиите на разстояние

Тя на практика е създадена заедно с Петата република и оттогава неспирно се доближава до сърцето на президентския дворец и се разраства: залата за пресконференции в Елисейския дворец, която президентът Макрон иска да премести в съседна улица, е много повече от символ.

Поколения журналисти са минали през нея и никой не е помислял да я постави под въпрос.

Залата е създадена още в първите години на Петата република, по времето на генерал Шарл дьо Гол.

Когато приемникът на Дьо Гол - Жорж Помпиду се настанява в Елисейския дворец през юни 1969 г. акредитираният журналист от Франс прес е Жан Мориак. Синът на писателя Франсоа Мориак е отразявал преди това и президентството на генерал Дьо Гол. По онова време той дели малка стаичка заедно с журналист от всекидневника "Франс соар" в страничен двор на двореца.

В следващите години стаята за журналистите се премества в по-голямо помещение в същия двор. Трима журналисти делят пространство 15 квадратни метра, а изглед към външния свят има само през тясно прозорче.

В края на първия си мандат избраният през 1981 г. президент социалист Франсоа Митеран посещава журналистите. "Трябва да ви намерим стая в основната сграда на двореца, не може да продължавате да работите при тези условия", им казал президентът. Това си спомня Пиер Фавие, отразявал за Франс прес двата мандата на Митеран заедно с колегата си Мишел Мартен-Ролан.

Обещанието е изпълнено в началото на втория мандат на Митеран. Журналистите се настаняват в сградата към парадния двор на Елисейския дворец, в бивша зала за почивка на републиканските гвардейци. Президентът лично открива новата журналистическа зала с думите: "Сега вече можете да работите".

Местоположението е стратегическо. Вечерта на 7 април 1994 г. Пиер Фавие се учудил от необичайното оживление в двореца. Франсоа Митеран вече е сериозно болен и Фавие се опасява да не би президентът да е починал. Журналистът звъни на личната секретарка на президента и четвърт час по-късно близкият съветник на държавния глава Мишел Шарас му връща обаждането.

"При президента съм, току-що намерихме Гросувр. Той се е самоубил в кабинета си." Новината за самоубийството на изпадналия в немилост, но съхранил кабинета си в Елисейския дворец приближен на президента Франсоа дьо Гросувр е едно от забележителните събития на този президентски мандат.

"Вредно за прозрачността"

С идването на власт на десния президент Жак Ширак през 1995 г. ситуацията се повтаря. Новият президент "посети един уикенд съвсем малката и занемарена стая и прецени, че положението е невъзможно", разказва Филип Гулио, акредитираният по онова време журналист на Франс прес. Започва ремонт и залата, която приютява постоянно акредитираните представители на трите световни агенции - Франс прес, Асошиейтед прес и Ройтерс - отново е разширена.

"Наблюдаването на парадния двор на двореца е изключително интересно с възможността да проследяваш влизането и излизането на приеманите от президентите личности, да отидеш в последния момент и да чуеш какво казват те на стълбите пред двореца. Ако президентът иска да посрещне някого тайно, има хиляди начини да го направи", казва журналистът. Според него отдалечаването на залата за пресконференции "за голямо съжаление би навредило на прозрачността".

В мандата си Никола Саркози (2007-2012), чиито бурни отношения с пресата не са тайна за никого, също реши да разшири и обнови залата, в която Блумбърг се присъедини към другите три информационни агенции.

"Трябваше да избягваме журналистическите бусове на улица "Елизе", спомня си бившият съветник на Саркози за връзките с обществеността Франк Луврие. Въпреки това тази зала "е елемент на демокрацията, място, което позволява пряк контакт с дейността на президентството, както е в големите демокрации, във Вашингтон, в Мадрид".

Бившият съветник "не разбира този ход" на Еманюел Макрон. "Това е нож в гърба на демократичното устройство на републиканските ни институции", посочва той.

При президента социалист Франсоа Оланд (2012-2017 г.) нямаше промени в залата за пресконференции. Акредитираните журналисти днес разказват някои от забележителните моменти на неговото президентство. Един от тях е трагичният ден през януари 2015 г., когато президентът се втурва по стъпалата пред двореца към редакцията на "Шарли ебдо", където е извършен джихадистки атентат.

Приемникът на Оланд има намерение да скъса с тази традиция. Още в първите дни на власт Макрон заяви желание да се дистанцира от медиите. Неговият екип за връзки с обществеността рязко обяви, че журналистите ще бъдат преместени в друга зала под предлог да бъдат създадени по-добри условия за работа на медиите.

В бурно протичащите срещи журналистите разбират, че целта е преди всичко да ги отдалечат. "За екипите в президентството не е практично да има журналисти в Елисейския дворец", призна нетактично един от служителите в пресцентъра на президента.

По БТА

mediapool.bg