Кламер БГ - Новини: Макрон и Санчес подписаха договор за приятелство и сътрудничество между Франция и Испания

Макрон и Санчес подписаха договор за приятелство и сътрудничество между Франция и Испания

Европа

|
Четв, 19 Ян 2023г. 17:29ч.
Макрон и Санчес подписаха договор за приятелство и сътрудничество между Франция и Испания

Педро Санчес (ляво) и Еманюел Макрон в Барселона, Сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Испания Педро Санчес подписаха днес в Барселона договор за приятелство и сътрудничество, в резултат на който отношенията между Париж и Мадрид достигат най-високо ниво, предаде Франс прес. Церемонията се състоя в Националния музей на изкуствата в Барселона.

Подписването на договора е в момент, в който френско-германският тандем в ЕС преминава в трудна фаза и двете страни имаха неотдавна разногласия по различни въпроси.

Договорът между Париж и Мадрид предвижда укрепване на двустранните връзки по миграционните въпроси, по въпросите на отбраната, енергетиката и младежта.

Преди повече от година Париж сключи подобен договор с Рим и още тогава заяви намерение да сключи подобно споразумение и с Мадрид.

От своя страна Испания има само един подобен договор, с Португалия.

Визитата на Макрон в Барселона за подписването на двустранното споразумение съвпада с големите стачки във Франция, породени от плановете на френското правителство да реформира пенсионната система и да вдигне възрастта за пенсиониране. Това означава, че през този ключов ден, Макрон ще е през повечето време от него извън Франция.

Парафирайки новия договор за двустранно сътрудничество и приятелство Париж иска да затвърди стратегията за укрепване на връзките със съседите на Франция.

В интервю за "Паис" Макрон акцентира, че новият договор, този с Испания, е много важен, тъй като двете страни имат вече много напреднали езикови, културни и икономически връзки. Той подчерта, че поддържа и приятелски връзки със Санчес. Според Макрон новият договор просто дава рамка на сътрудничеството с Испания, което процъфтява.

По време на срещата на върха днес лидерите на двете страни освен това обсъждат и конкретна линия на действие в отговор на американския Закон за намаляване на инфлацията, в който е заложен голям план на субсидиране на енергийния преход в САЩ. Според Макрон субсидиите в този закон са суперагресивни и той заяви това по време на държавната си визита във Вашингтон през есента. Макрон иска ЕС бързо да вземе решения, за да избегне бягството на европейски компании към САЩ, където те ще бъдат привлечени от американските субсидии.

Испанският премиер Педро Санчес пък заяви днес, че американският план за зелен преход не може да означава лишаване на Европа от индустрия в този отрасъл. Санчес смята освен това, че ЕС трябва да изпълни задълженията си да реформира политиката си в областта на държавните помощи, за да изпрати на европейските компании посланието, че Европа е добро място за инвестиции.

Франция и Испания стигнаха до подписването на договора, след като разрешиха несъгласието си относно газопровода "МидКат", който в крайна сметка бе погребан, след като Париж се противопостави на идеята за финализирането му. Двете страни заедно с Португалия се договориха да заменят този енергиен проект с тръбопровод за зелен водород, който ще свърже Барселона с Марсилия.

mediapool.bg