Кламер БГ - Новини: Льо Пен събира в София съюзниците си от Източна Европа, включително Марешки

Льо Пен събира в София съюзниците си от Източна Европа, включително Марешки

Европа

|
Пет, 09 Ноем 2018г. 15:23ч.
Льо Пен събира в София съюзниците си от Източна Европа, включително Марешки

Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен ще посети София на 16 ноември, за да се срещне с националистически и популистки съюзници от Източна Европа във връзка с предстоящите през май догодина избори за Европейски парламент, предаде Франс прес.

В българската столица председателката на партията "Национален сбор" ще участва в конференция под надслов "Европа на нациите и на свободата, нов модел за европейските граждани".

На форума на крайнодесни формации тя ще се срещне с председателя на българската партия "Воля" Веселин Марешки, наричан "българският Тръмп", председателя на чешката партия "Свобода и пряка демокрация" Тамио Окамура, с бившия лидер на белгийската фламандска партия "Влаамс беланг" и настоящ лидер на Движението за Европа на нациите и свободата /ДЕНС/ Херолф Анеманс, както и с представител на Австрийската партия на свободата, съобщи ДЕНС вчера в Туитър.

В Европейския парламент движението е представено от политическата група "Европа на нациите и свободата", част от която са "Национален сбор", италианската партия "Лига" и Австрийската партия на свободата.

На 1 май във френският град Ница вече се състоя среща на тези политици, организирана от Движението за Европа на нациите и свободата, където те защитиха "идентичността" на нациите и гръко-християнския произход на европейската "цивилизация", припомня АФП.

Това е второто посещение на Марин Льо Пен в чужбина във връзка с предстоящите европейски избори през май. На 8 октомври тя се срещна в Рим със своя италиански съюзник Матео Салвини, председател на партията "Лига". Двамата заедно отправиха нападки срещу "бункера Брюксел".

Тези срещи се вписват в стратегията на "Национален сбор" за създаване на съюзи във Франция и Европа, отбелязва агенцията.

Лидерът на "Воля", който също като почти всички български партии напоследък се ориентира към консерватизма в политиката, присъства на срещата в Ница през май. Два дни след нея на българска земя той заяви, че организирането на референдум за излизането на България от НАТО ще е основната част от кампанията на партия "Воля" за европейските избори следващата година. След Ница Марешки разви и тезата, че "Европа е ограбила българския народ".

Лидерът на партия "Воля" заяви, че трябват силни държави за силна Европа: "В момента ЕС прилича по-скоро на Съветския съюз с един феодал отгоре, някакъв диктатор и отдолу послушни републики, послушни поданици. Идеята на нашето движение е точно обратното – силни европейски народи, които да образуват силна обединена Европа“.

mediapool.bg