Кламер БГ - Новини: Лидери на пет групи от ЕП призоваха ЕК да вземе мерки срещу унгарски закон

Лидери на пет групи от ЕП призоваха ЕК да вземе мерки срещу унгарски закон

Европа

|
Пон, 24 Апр 2023г. 12:24ч.
Лидери на пет групи от ЕП призоваха ЕК да вземе мерки срещу унгарски закон

Лидери на пет групи от ЕП призоваха ЕК да вземе мерки срещу унгарски закон

Повечето политически групи в Европейския парламент призоваха Европейската комисия да "използва всички налични инструменти" срещу нов унгарски закон, който според тях налага ограничения на ЛГБТ правата, съобщи ДПА.

Лидерите на пет парламентарни групи призоваха в съвместно писмо председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да реагира на законодателството, което предвижда, наред с други неща, гражданите да подават анонимни сигнали за еднополови двойки, отглеждащи деца.

Включен в преработените разпоредби за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности, в петък законът изненадващо беше блокиран от унгарската президентка Каталин Новак, доверено лице на десния премиер популист Виктор Орбан.

Разпоредбите включват раздел, който позволява на хората да правят доноси за свои съграждани по идеологически причини, включително за поставяне под въпрос на традиционните роли на половете, залегнали в конституцията.

Будапеща от години води спорове с различни институции на Европейския съюз заради нарушения на европейските договори, сред които и опасения за върховенството на закона. През декември държавите - членки на ЕС решиха да замразят около 6,3 млрд. евро (7 млрд. долара) от бюджетните средства на ЕС, предназначени за Унгария, поради опасения, че страната не се придържа към принципите на правовата държава.

Дясноцентристката Европейска народна партия, лявоцентристката Група на социалистите и демократите, Зелената партия, либералната група "Обнови Европа" и Групата на левицата отправиха критики и срещу унгарски проектозакон за общественото образование. В писмото се казва, че проектозаконът ще "ограничи драстично основните права" на учителите, като се цитира доклад на Унгарския хелзинкски комитет, неправителствена организация за защита на човешките права.

Според комитета предложеният закон има за цел "да отслаби още повече професионалната автономия на учителите", като ограничи още повече "и без това илюзорната възможност за стачка".

Унгарските учители протестират срещу образователната система на страната заради заплащането и условията на труд, както и заради ограниченията за изразяване на критика към идеологическите насоки на правителството, както на работното място, така и извън него.

mediapool.bg