Кламер БГ - Новини: Лех Валенса и Ярослав Качински се изправиха един срещу друг в съда

Лех Валенса и Ярослав Качински се изправиха един срещу друг в съда

Европа

|
Четв, 22 Ноем 2018г. 17:28ч.
Лех Валенса и Ярослав Качински се изправиха един срещу друг в съда

Бившият президент на Полша Лех Валенса и настоящият лидер на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински, които отдавна са в конфликт, се изправиха в четвъртък един срещу друг в съд в Гданск, предаде Асошиейтед прес.

Качински, който е фактически лидер на страната, съди Валенса за негов пост в социална медия, че Качински е отговорен за смъртта на своя брат близнак Лех Качински. През 2010 г. президентът Лех Качински загина в самолетна катастрофа край Смоленск заедно с още 95 видни полски политици, военни и общественици.

През 2016 г. Валенса е публикувал текст, в който твърди, че лидерът на ПиС, "воден от самонадеяност", е наредил по телефона самолетът да се приземи въпреки гъстата мъгла и така е предизвикал катастрофата на 10 април 2010 г.

Качински иска Валенса да признае, че думите му са неверни и да заплати 30 хиляди злоти (около 7950 евро) за благотворителни цели.

Полски медии описват диалога между двамата политически врагове на влизане в съдебната зала. "Не крия, че не ми е приятно да се видим", казал Качински, а Валенса възразил, че на него му е приятно. "Защо ли ви направих министър, Боже мой!", казал после Валенса, а шефът на ПиС отвърнал: "А аз защо ли ви направих президент!". Размяната на реплики била прекратена от Качински.

mediapool.bg