Кламер БГ - Новини: Кьовеши официално започва работа като европейски главен прокурор

Кьовеши официално започва работа като европейски главен прокурор

Европа

|
Пон, 28 Септ 2020г. 17:22ч.
Кьовеши официално започва работа като европейски главен прокурор

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши официално встъпи в длъжност на церемония в Страсбург. Заедно с нея клетва положиха и 22-мата прокурори, избрани от страните членки. Българският представител е бившият съдия от административен съд София-град Теодора Георгиева.

Европейските прокурори ще работят основно по дела, свързани с финансовите интереси на съюза. Под тяхната юрисдикция попадат разследвания за измами, корупция и други, свързани с усвояването на еврофондовете.

Представителите на европейската прокуратура у нас няма да са подчинени на българския главен прокурор Иван Гешев. Това предложи преди няколко дни правосъдното министерство с нови поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). В България техните дела ще се разглеждат от спецсъда.

Предложените текстове изключват европрокурорите от надзора на българския шеф на държавното обвинение. Подобна формулировка е немислима за българските обвинители. В конституцията изрично е записано, че главният оказва "методическо ръководство" върху работата на всички.

Работата на европейската прокурори ще се надзирава само от службата на Кьовеши. Затова са предложени текстове, които лишават висшестоящите обвинители у нас, включително и главния, да отменят тяхно постановление или пък да надзирават работата им.

Въпреки това кой да бъде предложен за европейски прокурор ще решава прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Там пълно влияние има главният прокурор.

mediapool.bg