Кламер БГ - Новини: Войната на Румъния срещу Кьовеши загрубя

Войната на Румъния срещу Кьовеши загрубя

Европа

|
Пет, 29 Март 2019г. 15:22ч.
Войната на Румъния срещу Кьовеши загрубя

Румънските власти са забранили на бившия специален прокурор за борба с корупцията Лаура Кьовеши да напуска страната. Тя е кандидат за европейски главен прокурор и процедурата е почти приключила. Румънските власти обаче се опитват с всякакви средства да попречат на този избор.

"Искат да ми затворят устата. Притеснявам някого", заяви самата Кьовеши

А Европейската комисия призова Румъния да осигури "честна процедура" за избора на европейския главен прокурор.

Обвиненията и ограниченията

Кьовеши е обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване във връзка с екстрадирането от Индонезия в Румъния през 2011 г. на бившия директор на рухналата финансова пирамида Национален инвестиционен фонд Николае Попа. Делото е образувано през декември 2018 г. по сигнал на бившия депутат от управляващата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като срещу него бяха заведени няколко дела за корупция.

Прокурорите от Отдела за разследване на магистратите твърдят, че Кьовеши е поискала и получила от Гица сумата от 268 689 леи за екстрадирането на Попа. Прокурорите твърдят още, че Кьовеши е лъжесвидетелствала за отношенията си с Гица, когато била изслушана по друго дело като свидетел през 2017 г.

Късно снощи стана ясно, че Кьовеши вече е подсъдима, наложена й е мярка съдебен контрол и забрана да напуска страната, съобщават румънските медии.

След като вчера бе изслушана в Отдела за разследване на магистратите Кьовеши обясни, че й е забранено да говори пред медиите във връзка с делото.

Тя е убедена, че зад тези съдебни действия стоят интереси, които визират възможността тя да стане първият европейски главен прокурор. "Притеснявам някого с това, че искам да заема длъжност в европейска институция, притеснявам онези, които са отчаяни от факта, че съдии и прокурори си вършат работата, притеснявам тези, които искат да си крадат спокойно в тази страна", коментира Кьовеши, цитирана от "Евениментул зилей".

Тя смята, че срещу нея се води "кампания за тормоз". "Имам забрана да говоря пред медиите по това дело. Смятам, че това е мярка да ми затворят устата. Навлязла съм в международна процедура, от която излязох първа. Календарът на преговорите е направен още миналия месец. Сега се водят преговори", заяви Кьовеши във връзка с процедурата по избор на главен прокурор на Европейската прокуратура, в която тя се конкурира с френския кандидат Жан-Франсоа Бонер.

Кьовеши бе подкрепена от Европейския парламент за този пост, а Съветът на ЕС избра Бонер. Тъй като главният прокурор на Европейската прокуратура трябва да бъде назначен по общо съгласие между двете институции, в момента текат преговори между тях.

Информационният сайт Зиаре цитира друг акцент от изявленията на Кьовеши след изслушването вчера. "Отчаянието на някои хора достигна до определени нива. Притеснявам всички, които искат да крадат спокойно в страната".

"Не смогвам да отговаря на всички фалшиви новини, те се появяват толкова често и са толкова много", каза Кьовеши.

Тя коментира също промените в правосъдното законодателство, които се правят през последните две години в Румъния. "Това са промени, които ще засегнат възможността за разследване на корупционни деяния. Можем да бъдем разтревожени, че подобни законодателни промени ще бъдат приети, за да помогнат на определени лица да избегнат последиците от наказателна отговорност", коментира Кьовеши.

В петък тя се яви в полицейски участък в Букурещ в рамките на наложената й мярка съдебен контрол. Запитана от журналисти на излизане дали е поставена в "унизително" положение Кьовеши отговори: "Аз съм прокурор, който в продължение на 24 години си е вършил работата. Аз съм прокурор, който е доказал, че в професионалната си дейност се е борил ефективно с корупцията и прокурор, който е успял да внуши страх у онези, които искат да крадат необезпокоявани в Румъния".

ЕК призова Румъния да осигури "честна процедура"

Европейската комисия призова днес Румъния да осигури "честно участие" в процедурата за избор на главен прокурор на ЕС. Говорител на институцията коментира темата на фона на новината за наложените ограничения на Лаура Кьовеши да напуска родината си.

ЕК следи последните развития много внимателно. Важно е всички кандидати за европейски главен прокурор да получат честно отношение, затова призоваваме румънските власти изцяло да спазват принципа на честно сътрудничество по тази процедура на подбор. Всички кандидати трябва да могат да участват във всички стъпи от процеса безпрепятствено, заяви говорителят.

Той отбеляза, че в докладите по механизма за сътрудничество и проверка комисията е изразявала дълбока тревога за независимостта на румънската съдебна система. Със загриженост следим събитията в Румъния. Важно е страната да продължи реформите и да не отстъпва от дадените обещания, да се въздържа от действия, които биха уронили постигналия напредък в последните години, посочи говорителят.

По неговите думи се наблюдават събития, които влошават обстановката. Имаме средствата за намеса, когато му дойде времето, добави той по повод възможностите, залегнали в механизма за наблюдение.

mediapool.bg