Кламер БГ - Новини: Кризата с коронавируса - бойно поле между Орбан и опозицията

Кризата с коронавируса - бойно поле между Орбан и опозицията

Европа

|
Пет, 24 Апр 2020г. 15:30ч.
Кризата с коронавируса - бойно поле между Орбан и опозицията

В един будапещенски дом за възрастни новият коронавирус уби повече хора, отколкото където и да е другаде в Унгария. Заведението стана последното засега бойно поле между правителството на Виктор Орбан, получило засилени пълномощия, и опозицията, действаща в обсада.

Премиерът националист и столичният кмет либерал не подбират доводи, прехвърляйки си един другиму отговорността за това огнище на зараза. Вече 284 от общо 1500 обитатели са инфектирани и 28 са починали - 11 на сто от всичките 239 смъртни случая, официално свързани с вируса в Унгария.

Ръководителката на здравеопазването в страната, назначена от кабинета, отначало обвини общинското заведение, че е оставило живеещите в дома повече от седмица без лекарски грижи. Виктор Орбан заплаши със съдебно разследване, щом кризата приключи.

Кметът на Будапеща Гергей Карачон отрече твърденията, че там не е имало лекар и публикува документи, доказващи според него недостиг на предпазни средства в национален мащаб. Обичайно умерен в изказванията си, той обвини мнозинството в "нагла лъжа".

Според противниците на правителството премиерът и обкръжението му се възползват от тази драма, за да подкопават опозицията и занапред.

Обвиняван в авторитарни забежки, откакто оглави отново Унгария почти преди 10 години, Виктор Орбан прокара в началото на пандемията закон за извънредно положение, значително засилващ пълномощията му за неопределено време.

Противно на "свещения съюз" между властта и нейните опоненти, установен в много европейски страни в началото на пандемията, премиерът заяви, че Унгария "няма нужда" от опозицията, за да се справи с коронавируса.

"Изкупителни жертви"

Петдесет и шестгодишният държавник "развива в момента риторика, според която той единствен може да спаси страната", коменира политологът Роберт Ласло от мозъчния център "Политикал Кепитъл".

Той затвори границите, постави населението в изолация и нареди с оспорвано решение да се освободят половината от общо 66-те хиляди легла в болниците, за да може да бъдат приети всички заразени с коронавируса, ако епидемията се разрасне.

По официални данни страната е пострадала сравнително слабо - 2300 случая на малко под 10 милиона население. Но смъртността сред инфектираните - над 10 на сто, е сред най-високите в ЕС, както и броят на извършваните тестове.

Но провал в управлението на кризата може "потенциално да застраши" рейтинга на кабинета, смята друг аналитик, Даниел Хегедюш. Според Роберт Ласло това е причината премиерът да търси "възможни изкупителни жертви, върху които да хвърли вината, ако нещата тръгнат зле".

Наложил се над кандидата на властта в общинските избори през октомври, 44-годишният кмет на Будапеща стана символ на новото сплотяване на опозицията, превзела 10 от 23-те най-големи градове в страната.

Съответно новите кметове смятат, че правителството ги е намразило.

Орбан нареди средствата от някои общински данъци да се събират в спешен фонд, създаден с цел да смекчи последиците от коронавируса. Новите пълномощия на кабинета му дадоха възможност да въведе и безплатно паркиране в градовете, с което им бе отнет и този източник на доходи.

Призракът на фалита

С наредба от миналата седмица бе постановено сумите от професионална такса, дължими от завод на южнокорейския телекомуникационен гигант "Самсунг", да бъдат превеждани по сметка на общината, управлявана от ФИДЕС, а не на град Гьод, в който се намира предприятието, ръководен от опозицията.

В печата унгарското правителство отказва изобщо да обсъжда въпроса - решението му щяло да създаде работни места, тъй като заводът вече имал статут на "специална икономическа зона".

"Осъждат ни на смърт с един замах на перото, отнемайки една трета от паричните ни доходи", гневи се кметът на Гьод Чаба Балог.

Будапещенският кмет предупреждава, че столицата е "на ръба на фалита".

Правителството не даде отговор на въпросите на АФП за споровете около дома за възрастни.

"Опозицията свири собствената си партитура, представяйки се за жертва преди общите избори през 2022 г. - съвсем нормално е", заключава Агощон Мраз, изследовател от института "Незьопонт", близък до мнозинството.

По БТА

mediapool.bg