Кламер БГ - Новини: Косово ще прави собствена армия

Косово ще прави собствена армия

Европа

|
Пет, 14 Дек 2018г. 13:49ч.
Косово ще прави собствена армия

Косовският парламент с голямо мнозинство одобри формирането на собствена армия. Стъпката очаквано разгневи Сърбия, която смята, че това ще застраши мира в региона.

Всички 107 присъстващи депутати в 120-местния парламент гласуваха за приемането на три проектозакона за превръщане на Силите за сигурност на Косово с численост 4000 души в редовна, леко въоръжена армия.

Столицата на Косово Прищина бе украсена със знамена на страните, които подкрепят държавата в процеса на създаване на армия на Косово, съобщи МИА.

Освен косовските и многобройните американски знамена, които са издигнати в центъра на града и по булевардите "Джордж Буш" и "Бил Клинтън", в Прищина се развяват също и знамената на Великобритания и Германия - държави, които ясно подкрепиха формирането на армия на Косово, посочва агенцията. Освен тях са издигнати и знамена на Франция и Италия - другите две страни от така наречената петорка, допълва МИА.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че за нея това е "тежък ден", но Сърбия ще продължи по пътя на мира и просперитета.

За мен това е тежък ден, не е ден, който допринася за сътрудничеството в региона, заяви Бърнабич пред журналисти.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази разочарование от днешното решение на Косово да продължи трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия и каза, че Алиансът ще преразгледа равнището на сътрудничеството си с косовските сили, съобщи ДПА.

"Съжалявам, че това решение беше взето въпреки опасенията, които бяха изразени от НАТО", каза Столтенберг. "НАТО подкрепя развитието на Косовските сили за сигурност в рамките на настоящата им задача. С промяната на задачата, Северноатлантическият съвет сега ще трябва да преразгледа равнището на ангажираност на НАТО с Косовските сили за сигурност", добави генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че НАТО "остава ангажирана чрез (миротворческите сили под негово ръководство) КейФОР за (осигуряването на) сигурна и безопасна среда в Косово".

Новата армия на Косово ще има годишен бюджет от 98 милиона евро, 5000 войници, въоръжени с леко пехотно оръжие, и 3000 резервисти. Косовски официални представители заявиха, че тя ще отговаря за реакцията при кризи и операции за гражданска защита - това, което настоящите паравоенни сили по същество правят.

Сърбия, която не признава независимостта на Косово, заяви, че основната цел на планираната армия ще бъде да завземе и прочисти етнически северната част на Косово, в която преобладава сръбското население.

Официални представители в Прищина отричат това.

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. определя, че Косово е под ръководството на Временната административна мисия на ООН в Косово, а сигурността се осигурява от водените от НАТО миротворци.

НАТО и САЩ помогнаха за обучението на настоящите Косовски сили за сигурност. САЩ подкрепят сформирането на нова армия чрез продължителен процес, който да осигури мултиетническо участие и който трябва да започне с промяна на конституцията на страната, която не споменава за армия.

Това обаче ще изисква подкрепата на етническите сръбски депутати, които категорично се противопоставят на този ход.

Сърбия има много по-силна армия, около 30 000 професионални войници, в сравнение с петте хиляди на новата косовска армия. Неотдавна Русия оборудва Сърбия с изтребители и танкове, но бомбардировките от 1999 г. опустошиха военната мощ на страната, която остава незначителна в сравнение с тази на НАТО.

Облечен с военно яке, президентът на Косово Хашим Тачи посети вчера казарми близо до Прищина, за да увери всички общности в Косово и особено сръбската, че бъдещата армия на Косово ще продължи да им служи без каквито и да било етнически различия.

Командващият Косовските сили за сигурност генерал-лейтенант Рахман Рама изтъкна, че никой не трябва да се страхува от новата армия на Косово.

"Нашата основна цел е да създадем сили, които ще бъдат мултиетнически, всеобхватни и които ще служат на всички граждани без разлика", заяви Рама пред Асошиейтед прес.

mediapool.bg