Кламер БГ - Новини: Кметът на Лампедуза обяви "обща стачка" заради пристигането на нови мигранти

Кметът на Лампедуза обяви "обща стачка" заради пристигането на нови мигранти

Европа

|
Нед, 30 Авг 2020г. 16:52ч.
Кметът на Лампедуза обяви "обща стачка" заради пристигането на нови мигранти

Кметът на Лампедуза Тото Мартело обяви "обща стачка" на южния италиански остров в знак на протест срещу поредното масово пристигане по море на мигранти от Северна Африка, предаде ДПА.

"Утре ще извикам на острова представители на професионални организации, ще обявим обща стачка: магазините ще затворят", каза Мартело.

Кметът разкритикува правителството на премиера Джузепе Конте, че "продължава да пази плашещо мълчание" за обстановката на Лампедуза.

Мартело призова да бъдат използвани плавателните съдове на италианските военноморски сили, които да пресрещат съдовете с мигранти и да ги прехвърлят извън Лампедуза, тъй като капацитетът на местния център за прием на мигранти отдавна е надхвърлен.

Кметът изрази недоволство, че мигрантите бягат от приемния център и нарушават карантинните правила срещу разпространението на коронавируса, въпреки че обектът е под наблюдението на армията.

Лампедуза, най-южната точка на Италия, от седмици е залята от засилен мигрантски наплив. Снощи пристигна рибарски плавателен съд с 450 души на борда.

Ръководителят на област Сицилия Нело Музумечи призова Конте чрез Фейсбук да свика заседание на кабинета за справяне с "извънредната ситуация (с миграцията) през последните месеци, която през последните часове стана непоносима".

Музумечи преди това беше влязъл в сблъсък с националното правителство, след като той нареди да бъде забранено всякакво слизане на мигранти по бреговете на Сицилия и да бъдат затворени всички центрове на острова за прием на мигранти.

Правителството контрира, че Музумечи няма правомощия да издава подобни разпореждания и обжалва заповедта му пред административния съд. В четвъртък съдът спря временно действието й.

Музумечи оправда решенията си с мотива, че пренаселените центрове за прием на мигранти крият риск от зараза с оглед на продължаващата коронавирусна пандемия.

mediapool.bg