Кламер БГ - Новини: Каталуния обяви готовност да приеме кораба "Акуариус" със 141 мигранти на борда

Каталуния обяви готовност да приеме кораба "Акуариус" със 141 мигранти на борда

Европа

|
Вт, 14 Авг 2018г. 16:55ч.
Каталуния обяви готовност да приеме кораба "Акуариус" със 141 мигранти на борда

Министър-председателят на Каталуния Ким Тора заяви, че е готов да приеме кораба "Акуариус" на неправителствената организация "Ес О Ес Медитeране" със 141 мигранти на борда в едно от пристанищата на автономната област. Каталунският премиер изрази позицията си в Туитър.

Тора помоли каталунските пристанища да приемат "Акуариус" и предложи провинциите Жирона, Барселона и Тарагона като възможни пристанища за акостиране. Каталунският премиер напомни, че става дума за пристанища "под управлението на правителството на Каталуния" и подчерта, че "Каталуния винаги ще бъде земя, която приема".

В."Мундо" вчера съобщи, че властите на Испания засега не са изразили готовност на допуснат в пристанищата си "Акуариус". Нелегалните мигранти бяха спасени на 10 август край бреговете на Либия. Мадрид иска да види каква ще е позицията на другите държави.

Готовност за приемане на "Акуариус" обявиха също властите на френския остров Корсика.

Както отбеляза в Туитър международната организация "Лекари без граници", Италия и Малта отказват да приемат кораба. По-рано министърът на инфраструктурата и транспорта на Италия Данило Тонинели подчерта, че предвижването на "Акуариус" е било координирано от либийската брегова охрана в зоната на нейната отговорност". "Сега корабът се намира в малтийски води и плава под флага на Гибралтар. На този етап Великобритания носи отговорност за спасяването на корабокрушенците", написа той в Туитър.

Не за първи път властите на Италия и Малта не позволяват да акостира кораб на неправителствена организация с мигранти на борда. През юни тази година Италия отказа да приеме "Акуариус", който превозваше повече от 600 спасени в Средиземно море мигранти. Впоследствие Малта също отказа да приеме кораба. По-късно испанският премиер Педро Санчес заяви, че пиренейското кралство е готово да го пусне в пристанищата си и на 17 юни мигрантите от "Акуариус" бяха докарани във Валенсия.

mediapool.bg