Кламер БГ - Новини: Кандидат на полската опозицияза президент призова за бойкотна изборите през май

Кандидат на полската опозицияза президент призова за бойкотна изборите през май

Европа

|
Пон, 30 Март 2020г. 12:51ч.
Кандидат на полската опозицияза президент призова за бойкотна изборите през май

Основният кандидат на полската опозиция за президент Малгожата Кидава-Блонска призова в неделя за бойкот на изборите през май заради коронавируса и напълно замрази кампанията си, засилвайки опасенията дали гласуването ще се проведе по план, предаде агенция Ройтерс.

Управляващата в Полша националконсервативна партия "Право и справедливост" засега отхвърля призивите за отлагане на вота, насрочен за 10 май. Вместо това полските власти разрешиха на гражданите на възраст над 60 години и на тези, които са под болнична или домашна карантина, да гласуват по пощата.

"Хайде да бойкотираме тези избори. Поляци, останете си у дома, вашият живот е най-важното нещо", заяви Малгожата Кидава-Блонска пред журналисти и призова и останалите кандидати да замразят кампаниите си.

Нейният призив идва след протестите на много кметове, които казаха, че вотът не може да се проведе безопасно през май.

В неделя кметът на южния град Бенджин Лукаш Комониевски обяви във Фейсбук, че няма да подпише документите за организиране на изборите в града.

Настоящият президент Анджей Дуда, който е съюзник на партия "Право и справедливост", води в предизборните анкети. Неговото преизбиране е важно за правителството, което иска да приложи своя консервативен дневен ред, тъй като президентът има право да налага вето на законите, отбелязва Ройтерс.

Критици казват, че "Право и справедливост" иска вотът да се състои, за да се възползва от сегашната силна позиция на Дуда и да избегне избори по-късно, когато последиците от пандемията могат да се отразят на неговата популярност.

В събота Дуда изрази надежда, че изборите ще се произведат по план, но отбеляза, че ситуацията е непредвидима.

Министърът на здравеопазването Лукаш Шумовски каза в четвъртък, че оценка на положението ще бъде направена до две седмици.

Близо две трети от поляците смятат, че изборите трябва да бъдат отложени, показа проучване, публикувано в сряда, припомня Ройтерс.

mediapool.bg