Кламер БГ - Новини: Йончева иска от Кьовеши проверка как се строят пътища в България

Йончева иска от Кьовеши проверка как се строят пътища в България

Европа

|
Съб, 28 Дек 2019г. 18:47ч.
Йончева иска от Кьовеши проверка как се строят пътища в България

Евродепутатът Елена Йончева обяви, че ще сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за лошите пътища в България, строени с пари от еврофондовете. Йончева е говорила за швейцарския вестник "Тагес Анцайгер", което е преведено от немски и изпратено до медиите в България от пресцентъра на БСП.

"Аз ще се срещна с нея (с Кьовеши, бел.ред.) и ще ѝ предам събраните документи. Има и други нарушения. Европейските дипломати например знаят много добре какво става (в България)", казва Йончева пред швейцарския вестник.

Тя припомня, че ЕС получава документите за строежа на пътища от тези, които строят лоши пътища за много пари. Преди година и половина Йончева искаше пълна проверка от българските власти на състоянието на пътищата в страната след трагичната катастрофа в Своге, но така не бе направена.

"Брюксел контролира документите, но не и самите пътища. Това е проблемът. Нужно е европейският главен прокурор да се заеме с истински проверки: пробите от пътищата трябва да се сравняват със строителните планове. Същото се отнася и за принципите на правовата държава: на хартия България изпълнява всички изисквания на Европейския съюз. Но реалността е съвсем различна", казва Йончева.

По думите й ЕС изразходва много средства за българската инфраструктура, но "между 40 до 50 % от инвестициите се отклоняват към корумпирани политици".

"Състоянието на пътищата е катастрофално. Само дванадесет месеца след изграждането им се налага отново да започне кърпенето на дупки. Миналата година се случи инцидент с автобус, при който загинаха 16 души (катастрофата край Своге през август 2018 г., бел.ред.). При разследването се установи, че пътят е бил направен нехайно, повърхността му е била хлъзгава, поради неправилно положена настилка. Експертите твърдят, че така е в цялата държава", обяснява Йончева.

Евродепутатът казва, че България продължава да е най-корумпираната в ЕС, хората живеят в бедност, а журналистите са сплашвани и лишавани от възможност за работа.

Евродепутатката обяснява, че в България не се убиват журналисти, защото правителството има други средства да ги унищожава.

"Те получават заплахи или се прави така, че да не могат да си намерят работа. Журналистите изпитват страх, а това директно води до автоцензура. Най-лошото е, че някога у нас имаше свобода на медиите. Да, беше трудно, трябваше да се борим. Въпреки това по отношение свободата на медиите в България бяхме по-напред от съседна Румъния. Днес сме на 111-то място. И затъваме все повече. А свободата на словото е основата за всяка демократична система", казва тя.

По думите й от Европа идват средства и за финансиране на медиите, но разпределянето им става по непрозрачен начин на принципа всеки, който пише срещу правителството, не получава пари. Йончева напомня за посещението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в България, когато бяха демонтирани микрофоните на журналистите преди пресконференцията.

mediapool.bg