Кламер БГ - Новини: Италия успява да прехвърля повече мигранти в другите страни от Европа

Италия успява да прехвърля повече мигранти в другите страни от Европа

Европа

|
Четв, 05 Дек 2019г. 14:38ч.
Италия успява да прехвърля повече мигранти в другите страни от Европа

Италия е увеличила броя на мигрантите, прехвърляни към други европейски страни, показват официални данни, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това намалява напрежението по въпроса и дава възможност на крайнодесния лидер Матео Салвини да насочи в по-голяма степен вниманието си към икономиката.

По данни на италианското министерство на вътрешните работи през последните три месеца 172 мигранти, пристигнали в страната през Средиземно море, са били изпратени другаде при едва 90 за периода януари-август.

Имиграцията е един от най-проблемните въпроси в Италия и подхранваше възхода на партията на Салвини "Лига", която от средата на миналата година до този август управляваше Италия заедно с Движение "Пет звезди" (ДПЗ).

Новото коалиционно правителство, което бе съставено от ДПЗ и Демократическата партия, сключи споразумение за релокация в други държави членки на ЕС на спасени в Средиземно море мигранти, за да бъде намален натискът върху южните страни членки на съюза.

Заместилата Салвини на поста вътрешен министър Лучана Ламорджезе е безпартиен технократ и си е създала по-добри отношения с европейските партньори.

"Европейските страни предпочитат сегашните правителство и вътрешен министър пред Салвини, който постоянно отправяше обвинения към тях", каза Джанфранко Паскуино, анализатор от Болонския университет.

Докато беше на поста, Салвини опита да затвори италианските пристанища за спасителни кораби на благотворителни организации. Тогавашните шумни конфликти са минало, но новото правителство не е отменило прокараните от него закони.

При положение че страни от ЕС предлагат да приемат 82 процента от мигрантите, подлежащи на релокация, натискът върху Италия отслабна и вниманието на Салвини се измести, отбелязва Ройтерс. Сега той оглавява съпротивата срещу реформирането на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), което според него чрез преструктуриране на италианския дълг може да постави в опасност спестяванията на гражданите.

Социологическите проучвания сочат, че "Лигата" си остава най-популярната партия в Италия.

"Салвини скача върху всяка тема, по която правителството има трудности, (реформата) на ЕСМ е идеална. Той ще чака и други поводи и ще се опита да се възползва от тях", коментира Паскуино.

Проблемите на Италия с имиграцията обаче далеч не са приключили. Пристигналите в страната от началото на годината мигранти (10 960) може и да са наполовина по-малко в сравнение с миналата година, но в италиански центрове все още има 95 000 мигранти и над 1000 души са загинали при опит да прекосят Средиземно море тази година по данни на Международната организация по миграция, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg