Кламер БГ - Новини: Броят на заразените с коронавируса в Северна Италия стабилно расте

Броят на заразените с коронавируса в Северна Италия стабилно расте

Европа

|
Нед, 23 Фев 2020г. 19:14ч.
Броят на заразените с коронавируса в Северна Италия стабилно расте

Броят на новорегистрираните заразени с коронавируса в Италия скочи рязко заради десетки потвърдени случаи в северната област Ломбардия, където се намира и финансовата столица на страната Милано, предаде Асошиейтед прес.

По данни на гражданската защита инфектираните в Италия в момента са 132 души. Двайсет и шест от тях са на лечение в интензивни отделения. Нови случаи са регистрирани в областите Ломбардия, Венето, Пиемонте и Емилия Романя. Двама болни са починали - в Ломбардия и Венето. Двамата китайски туристи, които се лекуват в Рим, вече са на път да оздравеят, посочи италианският експерт.

Около дузина градчета в Ломбардия с голям брой заразени бяха изолирани по нареждане на италианското правителство.

"Без специално разрешение не се разрешава нито влизане, нито излизане от районите, смятани за огнища на зараза", заяви пред медиите премиерът Джузепе Конте. Той обяви също, че в тези райони се затварят предприятията и учебните заведения и се анулират обществените прояви, включително карнавали и спортни състезания, дори и футболни срещи от италианската Серия А.

Другата засегната област, освен Ломбардия, е Венето, в североизточна Италия, където са регистрирани най-малко 17 случая.

Епископите в няколко диоцеза в Северна Италия дадоха инструкции съдовете, в които се държи светена вода, да бъдат изпразнени, а хапките за причастие да се поставят в ръцете на вярващите, а не пряко в устата им, от свещениците по време на църковните служби. Препоръчва се въздържане от ръкуване или размяна на целувки между богомолците по време на ритуалите.

Основното огнище на заразата е в малкият град Кодоньо, на 60 км югозападно от Милано. В града и деветте околни селища бяха затворени всички места, на които се събират много хора.

Другото огнище на зараза е селището Во Еуганео, в област Венето. Това е родното място на починалият 78-годишен италианец, заразен с новия коронавирус.

Така Италия е най-тежко засегнатата от новия коронавирус страна в Европа.

77-годишна жена, открита мъртва в дома си на 50 километра южно от Милано в четвъртък, се е оказала носител на вируса. 78-годишен мъж почина от заразата близо до Падуа през нощта, съобщи по-рано Ройтерс.

Регионалният губернаторна Ломбардия Атилио Фонтана потвърди и първия случай в областната столица Милано. 78-годишен пациент е бил приет преди пет дни в болница "Сан Рафаеле".

Трудно диагностициране на новата пневмония

Стремителното разпространение на новия коронавирус в Италия се дължи на факта, че медиците не могат да разпознаят симптомите на заболяването, предизвиквано от него. Това заяви днес на пресконференция шефът на италианската гражданска защита Анджело Борели, чието изказване бе излъчено в пряк ефир от телевизия "РАИ нюз 24".

"Причината е, че медиците не познават симптоматиката (на новата пневмония), затова не е била поставяна вярната диагноза. Вината не е тяхна, вирусът е много сложен", каза специалистът.

Санитарните власти засега не са установили източника на масовото заразяване в Северна Италия. Трудно е да се прогнозира развитието на ситуацията, единствената реална мярка е да се изолира територията, смята Борели.

Затварят Миланската скала, карнавалът във Венеция е спрян

Миланската скала отменя заплануваните оперни спектакли заради разпространението на новия коронавирус в Италия, съобщава ДПА.

"Представленията в "Театро ала скала" се преустановяват като предпазна мярка, в очакване на допълнителни инсктрукции от компетентните власти", са казва в комюнике на престижната оперна институция.

Карнавалът във Венеция пък бе прекратен заради разпространението на коронавируса в Северна Италия. Карнавалът, който привлича туристи от целия свят, ще продължи по график до тази вечер, когато ще бъде спрян, обяви президентът на областта Венето Лука Дзая.

"Трябва да приемем драстични мерки", заяви той. Запитан дали това означава спиране на карнавала във Венеция, който продължава до вторник, той отговори, че мерките, които ще бъде оповестени, ще включват това "и дори повече".

По думите на Дзая броят на заразените във Венето е нараснал до 25 души, включително двама възрастни хора, хоспитализирани в централна Венеция - първите случаи, регистрирани там.

Министерството на външните работи препоръчва да не се пътува в Северна Италия

Във връзка с разпространението на новия коронавирус „Ковид-19“ (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза, заявиха в неделя от Министерството на външните работи в София.

Оттам препоръчват сънародниците ни да се въздържат от посещение на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и да се избягва пряк контакт с непознати.

"В същото време, взимайки предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията на

коронавирус 2019-nCoV, Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до най-високото Ниво 5:

Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.", се казва в съобщението на външно министерство.

Няма данни за заразени с коронавивуса „Ковид-19“ (COVID-19) български граждани в Китай и в Италия, подчертават от министерството.

Румънците, които се прибират от Италия, ще бъдат поставени под карантина за 14 дни

Румънците, които се връщат от италианските райони Венето и Ломбардия, където бяха регистрирани случаи на коронавирус, ще бъдат поставени под карантина за срок от 14 дни, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от сайта Зиаре.

В съобщение на министерството се отбелязва, че "Румъния може да се окаже по-силно изложена на риск от поява на новия коронавирус на територията й заради динамиката на пътуванията на румънски граждани по сухопътните и въздушните маршрути между двете страни".

Медиафакс отбелязва, че до момента италианските власти не са съобщили за случаи на заразяване на румънски граждани с коронавирус.

Здравното министерство отбелязва, че ще бъдат засилени мерките за контрол и превенция на разпространението на вируса КОВИД-19 на всички пунктове на сухопътните, морски, речни и въздушни граници на страната. Министерството ще осигури необходимия медицински персонал на граничните пунктове, се уточнява в съобщението.

Франция се готви за възможна епидемия

Франция се готви за възможна епидемия, причинена от новия коронавирус, заяви министърът на здравеопазването Оливие Веран, цитиран от Франс прес. Веран добави, че следи много внимателно ситуацията в Италия.

Смятам за много вероятно да се появят нови случаи на зараза във Франция, добави министърът в интервю за в. "Паризиен".

"Епидемия? Готвим се за това", увери той, като подчерта, че все повече лаборатории разполагат с диагностични тестове, което позволява хиляди анализи на ден в страната. "Продължаваме и снабдяването с маски", добави министърът.

"Разбира се, че нещата са сериозни", добави министър Веран. Той заяви, че следи внимателно какво се случва в Италия, "където един болен почина, без да е бил в Китай, нито в досег с друг болен".

mediapool.bg