Кламер БГ - Новини: Италианското правителство спечели вот на доверие в Сената

Италианското правителство спечели вот на доверие в Сената

Европа

|
Ср, 07 Ноем 2018г. 15:40ч.
Италианското правителство спечели вот на доверие в Сената

Италианското правителство спечели днес вот на доверие в горната камара на парламента, след като Сенатът одобри предизвикал противоречия проектозакон, предаде Ройтерс.

Гласуването по законопроекта бе в същото време и гласуване на вот на доверие към правителството. Това обикновено се прави с цел избягване на дългите обсъждания в парламента на даден законопроект.

Разработеният и предложен от вицепремиера и лидер на крайнодясната "Лига" Матео Салвини законопроект предвижда по-строги имиграционни правила, ограничава правото на убежище и допълва съществуващото законодателство срещу тероризма и мафията. Сенатът го прие със 163 гласа "за" срещу 59 гласа "против", като някои членове на антисистемното Движение "Пет звезди" не го подкрепиха.

Ако не беше одобрен, на правителството щеше да се наложи да подаде оставка. Решението за искане на вот на доверие показва съществуващите в коалицията трудности, отбелязва Ройтерс.

Одобреният законопроект предвижда лишаване на бежанците от право на политическо убежище при извършване на престъпление, а също така при положение, че бежанецът се завърне в родината си дори за непродължителен период от време. Сега предстои законопроектът да бъде внесен за гласуване и в долната камара на парламента.

Дошлото на власт през юни коалиционно правителство на Движението "Пет звезди" и "Лигата" си постави за цел да сложи край на пристигането в Италия на незаконни мигранти. Вътрешното министерство забрани на италианския бряг да акостират кораби на неправителствени организации, спасяващи мигранти в морето, и ограничи притока на мигранти от корабите на спасителните мисии на Европейския съюз.

Опозицията и политическите опоненти на вицепремиера Салвини непрестанно го обвиняват в расизъм и разпалване на омраза по етнически признак.

mediapool.bg