Кламер БГ - Новини: Италианският Конституционен съд отхвърли искане на "Лигата" за промяна на избирателния закон

Италианският Конституционен съд отхвърли искане на "Лигата" за промяна на избирателния закон

Европа

|
Пет, 17 Ян 2020г. 13:37ч.
Италианският Конституционен съд отхвърли искане на "Лигата" за промяна на избирателния закон

Италианският Конституционен съд отхвърли искане на крайнодясната партия "Лигата" да бъде произведен референдум за въвеждане на чисто мажоритарна система на гласуване, предизвиквайки гнева на лидера на "Лигата" Матео Салвини и облекчение сред правителствените редици, предаде Ройтерс.

"Това е позор, това е старата система, която се защитава. Съжаляваме, че на народа не се позволява да се произнесе: това е връщане към предисторията на най-лошите времена на италианската политика", написа Салвини в Туитър.

Опозиционната "Лига" е най-популярната партия в Италия и то с голяма преднина според социологическите проучвания. Подкрепата за нея е концентрирана в значителна степен в северните региони.

При чисто мажоритарна система, каквато иска партията, шансовете на оглавявания от нея десноцентристки блок да получи голямо мнозинство на следващите избори, се увеличават, което поставя под натиск изпитващото проблеми правителство на Движение "5 звезди" и Демократическата партия.

С предложения референдум се целеше от сегашната смесена избирателна система да отпадне нейният пропорционален компонент и така тя да стане чисто мажоритарна. Съдът обаче определи това като "прекалено манипулативен" опит за въвеждане на нова система.

Коалицията на "5 звезди" и левоцентристката ДП в момента преговаря за въвеждане на чисто пропорционална избирателна система, което ще намали шансовете на десноцентристката коалиция да спечели пълно мнозинство.

Следващите редовни избори в Италия са през 2023 г., но при препирните в сегашното правителство, което е само на четири месеца, за политиката в различни области - от икономиката през правосъдната реформа до правата на мигрантите - има постоянни спекулации, че то може да се разпадне доста по-рано.

ДП и Движение "5 звезди" преди това се обединиха около първи проект за чисто пропорционална избирателна система, поставяща 5-процентен праг за влизане в парламента.

Лидерът на Движение "5 звезди" и външен министър Луиджи Ди Майо приветства решението на съда.

"Да продължим напред с проектозакона за пропорционалната система, за да бъдат всички италиански граждани действително представени в парламента", заяви той.

mediapool.bg