Кламер БГ - Новини: Испанското правителство ще подобрява условията в центровете за мигранти

Испанското правителство ще подобрява условията в центровете за мигранти

Европа

|
Пет, 18 Ян 2019г. 16:46ч.
Испанското правителство ще подобрява условията в центровете за мигранти

Испанското правителство възнамерява да подобни условията в осемте си центъра за задържане на мигранти и да добави към тях още един център в рамките на усилията на властите да се справят с наплива на пристигащи от Северна Африка по море, предаде Асошиейтед прес.

Вътрешният министър Фернандо Гомес каза, че целта на правителството е "да гарантира повече респект към достойнството и правата на хората".

В тези центрове се настаняват мигранти, пристигнали нелегално в Испания и които могат да останат там до 60 дни, макар че този лимит често се надхвърля и лагерите са пренаселени.

Министърът каза, че задържаните в тях нямат присъди за някакви обвинения и очакват депортиране. В някои от центровете имаше бунтове и опити за масово бягство.

По данни на ЕС около 57 000 мигранти са дошли в Испания през Средиземно море м.г. Това е два пъти повече, отколкото през 2017-а. Откакто дойде на власт през юни м.г., социалистическото правителство обърна сериозно внимание на проблемите на мигрантите, афиширайки привързаността си към каузата за човешките права и спазването на международното право, отбелязва АП.

mediapool.bg