Кламер БГ - Новини: Мадрид може да запази карантината за британците, влизащи в Испания

Мадрид може да запази карантината за британците, влизащи в Испания

Европа

|
Вт, 16 Юни 2020г. 18:28ч.
Мадрид може да запази карантината за британците, влизащи в Испания

Испания планира да запази карантината за пътуващите, които идват в страната от Великобритания, ако Лондон не отмени същата мярка за пристигащите от Испания. Това заяви днес испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая, цитирана от АФП.

За членките на ЕС и Шенгенското пространство решихме, че е по-добре да бъдат отменени карантинните мерки от 21 юни, поясни ръководителката на испанската дипломация.

Испания реши да възобнови от 21 юни свободното движение с всички страни от ЕС с изключение на сухопътната граница с Португалия.

Ако Великобритания иска да я запази и след тази дата поради санитарни причини, ние ще уважим волята й, но вероятно ще отговорим със същата мярка, поясни министърката и настоя за диалог с британските власти по темата.

Франция вече прилага карантина за британците в отговор на ограниченията на Обединеното кралство, припомня Франс прес.

От вчера Испания налага 14-дневна карантина за всички пристигащи от чужбина. На 21 юни тя ще бъде отменена за гражданите от ЕС и страните от Шенгенското пространство.

Мярката ще отпадне окончателно на 1 юли за другите страни, при условие че те отговарят на определени санитарни критерии и прилагат същия подход.

От 8 юни всички чужденци, които влизат в Обединеното кралство, трябва да бъдат подложени на 14 дневна карантина, а при нарушение ще бъдат глобявани с 1000 британски лири (1250 евро). Тази мярка цели да не се допусне внасяне на Ковид-19 и ще бъде преразглеждана на всеки три седмици.

mediapool.bg