Кламер БГ - Новини: Икономиката на Великобритания се е свила с 20.4% за месец

Икономиката на Великобритания се е свила с 20.4% за месец

Европа

|
Пет, 12 Юни 2020г. 12:37ч.
Икономиката на Великобритания се е свила с 20.4% за месец

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се е свил с 20.4 процента през април, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Резултатите са спрямо предишните четири седмици. Април бе първият месец, в който Обединеното кралство бе под карантина заради коронавируса. През март спадът е 5.8%.

Ограниченията във Великобритания бяха въведени на 23 март. Преди това в страната се водеше спор дали са нужни сериозни мерки или може да се разчита на т.нар. колективен имунитет. Впоследствие премиерът Борис Джонсън бе диагностициран с коронавирус и прекара няколко дни в болница. Разболяха се и други членове на кабинета.

Месец по-късно статистика отчита спад в БВП, който е най-големият от 1997 г. насам. Толкова сериозно свиване на икономиката не е имало дори при икономическата криза през 2008-2009 г. Най-засегнати са производството, строителството и търговията. Безработицата се е увеличила с 8%.

По последни данни във Великобритания има над 290 хил. заразени. Смъртните случаи са над 41 хил. Обединеното кралство е страната с най-много потвърдени случаи в Европейския съюз.

mediapool.bg