Кламер БГ - Новини: Идната седмица започва диалог между Мадрид и каталунските сепаратисти

Идната седмица започва диалог между Мадрид и каталунските сепаратисти

Европа

|
Пет, 21 Фев 2020г. 13:16ч.
Идната седмица започва диалог между Мадрид и каталунските сепаратисти

Испанският премиер Педро Санчес и регионалната изпълнителна власт на Каталуния се споразумяха да започнат преговори идната сряда, предаде Франс прес, като се позова на правителството в Мадрид.

Тези преговори ще създадат по-добра обстановка за гласуване на държавния бюджет и ще подобрят възможностите на Санчес да управлява страната, отбелязва агенцията.

Испанският премиер социалист склони да се организира тази кръгла маса по искане на сепаратистката партия Републиканска левица на Каталуния (РЛК), за да се потърси политическо решение на продължителната криза с отцепническите нагласи в автономната област.

Гласуването на държавния бюджет вече зависи от РЛК, която обвързва подкрепата си с напредъка на диалога за статута на Каталуния. Миналата година невъзможността да бъде приет бюджетът принуди Санчес да свика предсрочни парламентарни избори, припомня Франс прес.

Испанският премиер ще присъства лично, придружен от петима свои министри, на първата среща в рамките на предстоящите преговори, насрочена за сряда следобед, съобщиха официални източници.

От страна на сепаратистите засега е потвърдено само участието на регионалния премиер на Каталуния Ким Тора и на вицепремиера Пере Арагонес от РЛК.

mediapool.bg