Кламер БГ - Новини: Зелените партии бележат успехи на изборите в Швейцария

Зелените партии бележат успехи на изборите в Швейцария

Европа

|
Пон, 21 Окт 2019г. 13:00ч.
Зелените партии бележат успехи на изборите в Швейцария

Двете швейцарски зелени партии печелят места на парламентарните избори в Швейцария, но националистическата Швейцарска народна партия запази първото си място, показват окончателните резултати, цитирани от Франс прес и ДПА.

Общо зелените партии са добавили над 9 на сто към досегашния си резултат на изборите за долна камара на парламента, а подкрепата за всички останали водещи партии е намаляла. Зелените печелят 13,2 на сто от гласовете (повишение от 6,1 на сто), а Зелената либерална партия - 7,8 на сто (ръст с 3,2 на сто).

Антиимиграционната Швейцарска народна партия губи 3,8 на сто, но остава на първо място с 25,6 на сто от гласовете на избирателите.

Социалдемократите получават 16,8 на сто (спад от 2 на сто), а либералите - 15,1 на сто (-1,3 на сто). Християндемократическа партия на Швейцария си запазва 11,4 на сто от гласовете, губейки само 0,2 на сто, но с това спада на пето място.

В резултат на изборите лявата швейцарска Зелена партия печели 17 допълнителни депутатски места, с общо 28 депутати. Нейната председателка Регула Риц вече заяви, че партията е готова за дискусии за евентуално участие в правителството.

mediapool.bg