Кламер БГ - Новини: Зеехофер се оттегля като партиен шеф, но остава вътрешен министър

Зеехофер се оттегля като партиен шеф, но остава вътрешен министър

Европа

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 16:35ч.
Зеехофер се оттегля като партиен шеф, но остава вътрешен министър

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер заяви в понеделник, че възнамерява да се оттегли от лидерския пост в Християнсоциалния съюз, но не и от длъжността си на министър, предаде ДПА.

В края на миналата седмица се появиха съобщения с цитирани в тях източници от ХСС, че Зеехофер, който неведнъж влизаше в спорове с канцлера Ангела Меркел на фона на намаляващата подкрепа за управляващата коалиция, ще напусне министерското кресло преди края на мандата през 2021 г.

"Аз съм министър на вътрешните работи и ще продължа да изпълнявам тези функции", каза 69-годишният политик. "Постът министър на вътрешните работи по никакъв начин не е засегнат от това", добави той.

Някога Зеехофер беше твърд съюзник на канцлера. Според много хора обаче публичният му спор с Меркел за миграцията и за сигурността по границите от по-рано тази година е причината за намаляващата популярност на трите управляващи партии: неговия ХСС, Християндемократическия съюз на Меркел и Германската социалдемократическа партия.

На изборите за регионален парламент на Бавария миналия месец подкрепата за ХСС спадна с над 10 процента, поради което партията загуби абсолютното си мнозинство. По принцип тази политическа сила участва в регионални избори единствено в провинция Бавария.

След слабото представяне на християндемократите на провинциалните избори в Хесен през октомври Меркел също обяви, че ще се оттегли от лидерския пост на своята партия и че това й е последен мандат като канцлер.

mediapool.bg