Кламер БГ - Новини: Засега няма разбирателство в ЕС за тавана на цената на руския газ

Засега няма разбирателство в ЕС за тавана на цената на руския газ

Европа

|
Пет, 09 Септ 2022г. 19:21ч.
Засега няма разбирателство в ЕС за тавана на цената на руския газ

Германският и чешкият министри на индустрията разговарят преди безрезултатната среща, сн. ЕПА/БГНЕС

Министрите на енергетиката на ЕС не успяха за постигнат разбирателство за налагането на таван върху цената на руския тръбен газ в Европа, но възложиха на Европейската комисия, която им предложи тази мярка, да проучи възможността за ограничаване на ценит ена всички видове газ, включително на втечнения. Това заяви еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон в петък след извънреден съвет на енергийните министри на ЕС.

"Засега няма прието никакво решение. Предстои ни напрегната работа за изготвянето на окончателен пакет от мерки", допълни тя.

"Министрите възложиха на Еврокомисията да проучи възможностите за ограничаване на всички видове природен газ, получаван в Европа, но председателят Урсула фон дер Лайен вече заяви ,че подкрепя ограничението на цените именно на руския газ. Засега всички опиции остават на масата. Еврокомисията ще представи ново предложение (за борба с енергийната криза) следващата седмица", заявиш Симсон.

Тя подчерта, че Брюксел смята за важно да въведе таван на цените именно върху руския газ "във връзка с агресията на Русия срещу Украйна".

Симсон също така обеща да проведе технически срещи със страните, които са особено зависими от руския газ.

Тя коментира още, че исканията за ограничаване на цените и на втечнения газ, с която Европа се опитва да замени тръбопроводния руски газ "може да подронят сигурността на доставките". Сходна теза изказа вече и фон дер Лайен, според която така американските танкери с втечнен газ "просто могат да се обърнат и да тръгват в противоположна на Европа посока".

Постигнато е било обаче съгласие за ограничаване на потреблението на електроенергия в пиковите часове.

Страните в Европейския съюз трябва да дадат зелена светлина на Брюксел за изготвяне на предложения за отделяне на растящите цени на газа от цената, която потребителите плащат за енергия, произведена от по-евтини енергийни източници. Това заяви министърът на икономиката на Германия Робърт Хабек в петък преди срещата в Брюксел на енергийните министри на ЕС, предаде Ройтерс.

Той допълни, че се надява преговорите да доведат до "решение, което дава право на (Европейската) комисия да представи законодателни предложения за това как да отдели цената на газа от цената на всички други енергоносители."

Това би трябвало да позволи на потребителите да се възползват от по-евтината възобновяема енергия, като същевременно разрушаването на функционирането на съществуващия енергиен пазар бъде избегнато, каза още Хабек.

Германският икономически министър допълни, че е необходимо бързо да се предприемат действия, за да се помогне на потребителите, но предупреди, че мащабните интервенции на енергийните пазари в Европа могат да имат по-дълготрайни последици.

"Система, която се е развивала в продължение на десетилетия, сега се променя в рамките на няколко седмици или месеци. Усърдието е от решаващо значение тук", каза още Хабек.

При сегашния модел цените на електроенергията на едро в ЕС се определят от стойността, определена от последната електроцентрала, необходима за задоволяване на общото търсене. Често това е мощност на природен газ. По този начин електроенергията добивана от по-евтини източници се търгува на значително по-високи цени от себестойността си.

mediapool.bg