Кламер БГ - Новини: Започна делото срещу 14 души, подпомогнали нападенията в Париж преди 5 г.

Започна делото срещу 14 души, подпомогнали нападенията в Париж преди 5 г.

Европа

|
Ср, 02 Септ 2020г. 12:38ч.
Започна делото срещу 14 души, подпомогнали нападенията в Париж преди 5 г.

В Париж днес започна делото срещу 13 мъже и една жена за нападенията от януари 2015 г. срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо" и еврейски супермаркет във френската столица, белязали началото на вълна от ислямистко насилие в Европа, предадоха световните агенции.

Седемнадесет души и всичките трима нападатели загинаха по време на продължилите три дни атаки през януари преди пет години. Подсъдимите по делото са обвинени, че са купили оръжие и коли, използвани от нападателите, или са подпомогнали с логистиката на атаката. Повечето от обвиняемите казват, че са мислели, че помагат на заговор за обикновено нападение. Трима от подсъдимите, включително и единствената обвинена жена, ще бъдат съдени задочно, след като заминаха в зоните на конфликт, за да се присъединят към Ислямска държава.

При нападенията преди пет години първо братята Шериф и Саид Куаши откриха огън на 7 януари в редакцията на "Шарли ебдо" и убиха 12 души, а после избягаха. Те твърдяха, че извършват нападението от името на Ал Каида. Два дни по-късно Амеди Кулибали атакува еврейски супермаркет, като уби четирима заложници в името на Ислямска държава. През това време братя Куаши нахлуха в печатница извън френската столица. И тримата нападатели бяха убити същия ден при двойна полицейска операция, протекла по едно и също време.

Същата година през ноември десетина ислямисти атакуваха ресторанти и барове и концертна зала в Париж и убиха 130 души, припомня АП.

Френският президент Еманюел Макрон отказа да осъди решението на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" да публикува отново карикатурите на пророка Мохамед, които превърнаха изданието в мишена за джихадисти, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Макрон отново защити "свободата на богохулството" във Франция. "Утре всички ще помислим за подло убитите жени и мъже", каза снощи той на пресконференция в Ливан.

mediapool.bg