Кламер БГ - Новини: Заев иска предсрочни избори в Македония след блокирането на преговорите за ЕС

Заев иска предсрочни избори в Македония след блокирането на преговорите за ЕС

Европа

|
Съб, 19 Окт 2019г. 13:57ч.
Заев иска предсрочни избори в Македония след блокирането на преговорите за ЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори. До това се стигна, след блокирането на преговорите за членството на Скопие в ЕС.

"Предлагам организиране на бързи предсрочни избори, на които вие, гражданите, да вземете решение за пътя, по който ще поемем", каза Заев в обръщение към нацията.

Той няма намерение да подава оставка и ще представи искането си на среща при президента Стево Пендаровски.

"Изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Разочарован и гневен съм", подчерта премиерът Заев.

Той обяви, че поема отговорността за разочарованието на македонските граждани.

"Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред Вас и поради тази причина искам да чуя Вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим", добави той, цитиран от БГНЕС.

Той призова да се продължи по европейския път, защото друго води към национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор.

"Готов съм за нов чист мандат за изграждането на европейска държава. Не са ни нужни разправии със съседите", добави той.

Заев е премиер на Македония от 1-ви юни 2017 година. Той подписа Договора за приятелство с България на 1-ви август същата година, а миналата година през месец юни чрез Преспанския договор сложи край на дългогодишния спор за името на страната между властите в Скопие и Атина и така отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната.

mediapool.bg