Кламер БГ - Новини: ”Жълтите жилетки” пак в действие: Седяща стачка до Айфеловата кула и мобилизация на жените

”Жълтите жилетки” пак в действие: Седяща стачка до Айфеловата кула и мобилизация на жените

Европа

|
Съб, 09 Март 2019г. 12:46ч.
”Жълтите жилетки” пак в действие: Седяща стачка до Айфеловата кула и мобилизация на жените

Демонстрации има из цяла Франция, седяща стачка близо до Айфеловата кула и мобилизация на жените - с тези акции движението на жълтите жилетки се надява да привлече повече хора в днешната 17-ата събота на протести, съобщи Франс прес.

На 17 ноември миналата година, в първата протестна събота на движението, демонстрантите бяха 282 000. Първоначално те се обявиха срещу увеличението на цените на горивата, но постепенно движението се превърна бунт срещу социалната и икономическата политика на френското правителство.

Движението, което е нетипично по своята форма, защото е аполитическо и асиндикално, породи най-голямата криза в президентския мандат на Еманюел Макрон, дошъл на власт през пролетта на 2017 г.

Четири месеца след първия съботен протест на "жълтите жилетки" обаче движението както изглежда се задъхва и броят на демонстрантите не спира да намалява. На 2 март те бяха дори под 40 000 в цяла Франция и едва 4000 в Париж.

Още вчера около 30 демонстранти се опитаха да подготвят терена на замислената тридневна седяща стачка край Айфеловата кула, но бързо бяха разгонени от силите на реда. Водещи фигури от движението още в четвъртък обещаваха, че седящият протест на Марсово поле зад Айфеловата кула ще продължи три дни - 8, 9 и 10 март - и казваха, че ще има голяма мобилизация за него, а участниците ще прекарат там и нощта.

Освен традиционните демонстрации друга по-оригинална протестна мярка ще бъде краткият флашмоб с музика и танц на летище "Роаси Шарл дьо Гол" край Париж. Трафикът на аерогарата и без това ще пострада от стачката на митничарите, които настояват за специална финансова помощ заради Брекзита. Протестът ще продължи и утре, главно на столичните летища.

Синдикати на френската полиция алармират, че служителите на реда са вече изтощени от работата при непрекъснатите протести, съобщи кореспондентът на БНР.

mediapool.bg