Кламер БГ - Новини: Заподозреният за атаката в Страсбург е убит от полицията

Заподозреният за атаката в Страсбург е убит от полицията

Европа

|
Пет, 14 Дек 2018г. 16:26ч.
Заподозреният за атаката в Страсбург е убит от полицията

Заподозрeният за нападението на коледния базар в Страсбург, при което бяха убити трима души, е бил ликвидиран, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицейски източници.

Шериф Шекат е бил застрелян по време на полицейска акция в южния квартал “Нойдорф“. Той е стрелял по полицаите, които са отвърнали на огъня и са го застреляли.

Общо 700 полицаи са участвали в операцията по издирването на Шекат.

По-рано стана ясно, че жертвите на нападението вече са три, след като един от пострадалите е починал от раните си.

Междувременно радикалната групировка "Ислямска държава" заяви в сайта си Амак, че Шекат е бил неин боец. Групировката обаче не даде доказателство в подкрепа на това твърдение, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Ислямска държава" твърди, че 29-годишният Шериф Шекат е извършил нападението над Коледния базар в Страсбург "в отговор на призиви да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията", която воюва срещу ИД в Сирия и Ирак.

Според свидетели Шекат е викал "Аллах акбар" ("Бог е най-великият" на арабски), когато нападнал с огнестрелно оръжие и нож минувачи в базара.

По информация на френската телевизия Бе Еф Ем Шекат е заявил, че е искал да отмъсти за гибелта на радикални ислямисти в Сирия. Телевизията се позова на показанията на шофьор на такси, който твърди, че е бил принуден да откара заподозрения от мястото на атентата до квартал, където нападателят е възнамерявал да се скрие от полицията.

Седем души са задържани за разпити във връзка терористичната атака в Страсбург във вторник вечерта, съобщи френският главен прокурор за борба с тероризма Реми Ейц, цитиран от ДПА.

Сред задържаните са четирима членове на семейството на Шериф Шекат, идентифициран като стрелеца, убил трима души и оставил още един човек в мозъчна смърт на коледния базар в източния френски град. Трима близки на Шекат също са задържани.

Следователите опитват да установят дали някой е помогнал или е подтикнал Шекат да извърши нападението и дали някой му е помагал в двата дни, в които се укриваше.

По информация на прокурора четирима от ранените при нападението все още са в болница, а един от тях е в критично състояние.

mediapool.bg