Кламер БГ - Новини: Ердоган и Щайнмайер кръстосаха шпаги за задържаните в Турция германски граждани

Ердоган и Щайнмайер кръстосаха шпаги за задържаните в Турция германски граждани

Европа

|
Съб, 29 Септ 2018г. 16:49ч.
Ердоган и Щайнмайер кръстосаха шпаги за задържаните в Турция германски граждани

В събота е третият ден от държавната визита на Ердоган в Германия, която има за цел подобряване на политическите и икономически отношения между двете страни.

След инцидента с журналист в петък, не мина гладко и срещата с президента Франк-Валтер Щайнмайер. Неловка ситуация се създаде на държавната вечеря, след като германският президент определи задържането на германски граждани в Турция като политически мотивирано, предаде ДПА.

"Като президент на страната съм разтревожен от това, че германски граждани са затворени в Турция по политически причини", каза Щайнмайер в обръщение в президентския дворец, където бе дадена вечерята.

В реч малко по-късно Ердоган гневно отхвърли критиките и изглежда се отклони от подготвеното изявление, като каза, че има "стотици, хиляди терористи, живеещи в Германия". Той изтъкна, че не е искал да повдига темата, но е бил принуден, защото Щайнмайер я е засегнал.

Отношенията между Германия и Турция са сериозно влошени заради критиките срещу все по-авторитарното управление на Ердоган и репресиите срещу политически противници и журналисти след проваления опит за преврат през 2016 г. Германски граждани са задържани за предполагаемо участие в опита за преврат, което се отразява отрицателно на дипломатическите отношения.

В събота сутринта Ердоган проведе продължила два часа и половина работна закуска с германския канцлер Ангела Меркел, съобщи частната турска телевизия НТВ.

На работната закуска, която се състоя при закрити врата, от турска страна присъстваха също министърът на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк.

По-късно през деня се очаква Ердоган да замине за Кьолн, където официално ще открие джамия. Заради посещението полицията в града е засилила мерките за сигурност. Стотици хора вече са се събрали в Кьолн, за да протестират срещу визитата на Ердоган, посочва Асошиейтед прес. Няколко хиляди демонстрираха срещу турския президент в Берлин в петък вечерта.

Властите в Кьолн отмениха планираната голяма проява на открито при джамията, като изтъкнаха съображения за сигурност. Те казаха, че церемонията по откриването може да се състои, но на нея ще присъстват само поканени гости.

Променен беше и планът за среща с премиера на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Решено беше срещата да се състои на летище Кьолн-Бон, а не, както се предвиждаше, в замъка "Ван". Собственикът на замъка каза, че Ердоган не е добре дошъл по политически причини.

Внушителната Централна джамия в Кьолн породи повече заглавия от която и да било друга джамия в Германия, след като преди 10 години бе издадено разрешението за нейния строеж. Минаретата й се издигат на 55 метра в небето. Спор възникна почти веднага след започването на строежа на комплекса от бетон и стъкло през 2009 г.

Турско-ислямският съюз по религиозните въпроси (ДИТИБ), турски правителствен религиозен орган, финансиращ проекта, уволни през 2011 г. архитекта Паул Бьом. Цената скочи двойно - до 34 милиона евро, и се твърдеше, че има стотици проблеми по изпълнението на договора. Компанията на Бьом отхвърли твърденията, заявявайки, че всяко петънце по корпуса на сградата е било отчетено като недостатък, а Анкара многократно е поискала промени, които са повишили разходите.

Тревоги бяха изразени и за това, че християнски символи намират изражение в структурата. Приемникът на Бьом също понесе критики, а имаше конфликт и с предприемача Нуха (Nuha).

Първоначално определено за 2012 г. официалното откриване на джамията бе неколкократно отлагано. Независимо от това постройката - най-големият ислямски религиозен комплекс в Германия, вече се използва от няколко месеца.

Още от лятото на 2017 г. под големия купол може да се изпълняват молитви, а в богато украсеното пространство наоколо има място за около хиляда мъже. Един етаж по-нагоре и с изглед към главната зала са устроени два балкона за жени.

Обектът включва офиси на ДИТИБ, читалня и магазини, предназначени за клиенти мюсюлмани. Тук може да бъдат извършвани финансови трансакции в съответствие с повелите на Корана, а самата свещена книга може да бъде купена. Провеждат се и обиколки с екскурзовод.

mediapool.bg