Кламер БГ - Новини: Испания обяви блокада, епидемията експлодира

Испания обяви блокада, епидемията експлодира

Европа

|
Съб, 14 Март 2020г. 20:56ч.
Испания обяви блокада, епидемията експлодира

Испанското правителство забранява от понеделник всякакво придвижване на гражданите, което не е обосновано от крайна необходимост. Испанците ще могат да ходят в болница и да си купят лекарства, да оказват помощ на възрастни, деца и хора със специфични потребности, както и да посещават банки.

Решението на правителството бе взето заради експлозивното нарастваване на заразените с новия коронавирус. Новите случаи се увеличиха с 1500 само за ден и достигнаха 5700, съобщават местните здравни власти. Засега най-засегнатата държава в Европа е Италия с над 17 000 случая (над 1200 смъртни), но изглежда, че Испания, Франция и Германия следват същия модел на нарастване на случаите.

Основната разлика е, че в другите европейски държави смъртността е много по-ниска от тази в северната италианска провинция Ломбардия.

Най-много случаяи на заразени в Испания има в столицата Мадрид, където диагностицирани са над 3000 души. Математическите модели показват, че при подобно число на откритите случаи, заразените вероятно са десетки пъти повече.

Извънредните мерки в Испания означават, че властите ще могат да претърсват вещите, автомобилите и друго имущество на гражданите, за да се уверят, че те спазват наложените забрани за придвижване. Новите разпоредби ще са в сили от понеделник.

Всички структури за сигурност в страната временно ще са на подчинение на Министерството за външните работи. Това се отнася дори за специфичните полицейски сили на Каталуня и страната на баските - "Мосос Д'ескадра" и "Ерцайнца".

Европа е центърът на епидемията

По-рано през деня Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че Европа вече е "епицентър" на заразата, защото на континента се наблюдава по-бързо разпространение на заразата, отколкото по-рано в Китай.

"Европа вече е епицентърът на пандемията", каза ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейсус

Иран съобщава, че за ден от болестта са починали нови 97 души, с което броят на смъртните случаи става 611.

Говорителят на Mинистерството на здравеопазването в Иран Киануш Джаханпур заяви, че новите случаи в страната са 1365, но останалите държави са убедени, че статистиката на Иран е силно подценена.

Междувременно Русия обяви, че ще затвори своите сухопътни граници с Полша и Норвегия за чужденци в опит да ограничи разпространението на новия коронавирус, заяви премиерът Михаил Мишустин. Забраната ще влезе в сила в полунощ в събота и ще се прилага за всички чужденци, които пътуват "по професионални, частни, обучителни или туристически причини".

Гражданите на Беларус, членове на официални делегации и жители на Русия ще бъдат допускани.

Русия има къса сухопътна граница с Полша с анклава Калининград и далеч на север с Норвегия, с дължина около 200 километра .

mediapool.bg