Кламер БГ - Новини: Елена Йончева: Чакаме законодателните предложения на ЕК за медийната свобода в ЕС

Елена Йончева: Чакаме законодателните предложения на ЕК за медийната свобода в ЕС

Европа

|
Нед, 29 Ноем 2020г. 17:30ч.
Елена Йончева: Чакаме законодателните предложения на ЕК за медийната свобода в ЕС

"Идеята на резолюцията е не просто да кажем какви проблеми има в Европа, а да намерим инструмент те да бъдат решавани. Амбицията е тя да стане основа на бъдеща законодателна рамка и решения, които ще бъдат приети от Европейската комисия", коментира евродепутатът Елена Йончева в неделя пред БНР. Документът, приет в сряда с огромно мнозинство от 553 гласа, настоява страните членки да предприемат действия срещу концентрацията на медийна собственост, както и да се гарантира прозрачност на тази собственост. Евродепутатите настояват освен това пари от еврофондовете да не бъдат харчени за контролирани от правителството медии или за политическа пропаганда.

ЕП призовава Европейската комисия при изготвянето на годишните си доклади за върховенството на закона да оценява прозрачността на медийната собственост във всяка страна членка, както и частната и правителствената намеса в медиите.

"Сега очакваме от Европейската комисия конкретно законодателство и ако след него няма ясен резултат, битката ще продължи. Няма готови решения. Смятам, че това е едно много добро начало да се опитаме да регулираме медийната среда и да се откъснем от това 111-о място, това са обективни показатели за България", каза Елена Йончева, която е съдокладчик на резолюцията от името на групата на Социалистите и демократите.

Според нея България е на 111-о място по свобода на медиите, защото стойностната журналистика няма съюзник в лицето на държавата.

По думите на Йончева трябва да има един обективен орган в ЕС, който да раздава средствата към съответните медии, който да не бъде под влиянието на конюнктурата във всяка една държава членка.

"Част от проблемите, свързани с медиите в България, са проблеми и в Полша, и в Унгария. Затова не посочвахме държави, за да може след това да се изготви общо законодателно решение, което да не зависи от конкретните власти как ще решат да го прилагат", уточни тя.

Евродепутатът подчерта, че в резолюцията се настоява да има фонд за подпомагане на разследваща журналистика и за повишаване на прозрачността на финансирането на медиите. Предлага се разработване на европейско законодателство, което да защитава журналистите от съдебни дела, които целят да ги притискат, дискредитират или сплашват.

Елена Йончева изтъкна, че се очакват от ЕК законодателни мерки, за да се осигури прозрачност на дейността на управляващите:

"Искаме държавите членки да гарантират достъпа на журналистите до информация, до парламентарни дебати, до депутати, до публични дебати и пресконференции. Искаме това да се превърне в закон, а не да е пожелателно".

mediapool.bg