Кламер БГ - Новини: Европейският съвет обсъжда пандемията, преговорите за Брекзит и опазването на природата

Европейският съвет обсъжда пандемията, преговорите за Брекзит и опазването на природата

Европа

|
Четв, 15 Окт 2020г. 17:57ч.
Европейският съвет обсъжда пандемията, преговорите за Брекзит и опазването на природата

Европейският съвет обсъжда в четвъртък в Брюксел хода на преговорите с Великобритания и целите на ЕС до 2030 г. за опазване на околната среда. Утре държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разискват мерките срещу пандемията и отношенията с Африка.

Преговорите с Великобритания

Засега ЕС не отчита напредък в преговорите с Лондон за равните условия за бизнеса, за надзора на изпълнението на постигнатите споразумения, за риболова. Преди заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че ЕС желае да бъде сключено споразумение, но не на всяка цена. Следващите дни са решаващи, написа той в писмото си до участниците в днешното заседание.

Днес, преди началото на заседанието Мишел заяви, че ЕС иска нова търговска сделка с Великобритания, но трябва и да защити ценния си единен пазар от евтини стоки, неотговарящи на стандартите, предаде Ройтерс.

"Искаме споразумение, но искаме и да защитим равните условия. Това е въпрос на справедливост, въпрос е на работни места и на целостта на единния пазар", каза Мишел пред журналисти.

От Брюксел в подобен дух за сделката се изказа и германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Искаме сделка, но очевидно не на всяка цена. Трябва да бъде справедливо споразумение, което да служи на интересите на двете страни. Това си струва всяко усилие", каза Меркел при пристигането си за срещата на върха. Тя отбеляза също, че са нужни бързи резултати по бюджета на ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му е готова за вариант без сделка, ако Великобритания откаже да приеме условията за бъдещи отношения, които ще запазят правата на френските рибари в британски води и недъмпинговите правила. "В никакъв случай нашите рибари не бива да бъдат жертвите на Брекзит", подчерта Макрон.

Ирландският премиер Михол Мартин също посочи, че очаква засилване на преговорите, за да бъде преодоляна сегашната безизходица в постигането на споразумение преди края на тази година.

Великобритания ще обмисли резултата от заседанието на Европейския съвет в Брюксел, преди да определи следващите си стъпки за търговските преговори с ЕС, заяви по-рано днес говорител на премиера Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Зелените цели

По думите на Шарл Мишел ЕС трябва да опита да повиши целите си за по-чиста икономика до края на десетилетието. Според Мишел е възможно договореност да бъде постигната до края на годината. Предвижда се държавите от ЕС да посочат нуждите си от европейско финансиране за постигане на икономика, безвредна за околната среда.

Преди началото на Европейския съвет българският премиер Бойко Борисов съобщи, че е разговарял в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса с намаляването на употребата на въглища в икономиката. Той посочи, че предстои български експерти да изготвят писмо до ЕК, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи (ТЕЦ).

Подкрепяме борбата с климатичните промени и за опазване на околната среда, заяви премиерът при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет. Работим активно с ЕК да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, част от чиято енергетика е на въглища. В България близо 60 на сто от енергията се произвежда от въглища, отбеляза той.

По неговите думи националните разчети сочат, че страната ни може да понесе намаление с 40 на сто на замърсяването от въглищата. Това беше пределът на нашите сили да се справим сами, уточни Борисов. Моите политически опоненти говорят как искат да запазят миньорите, мините и ТЕЦ, но доколкото разбрах, в Европейския парламент социалдемократи, десни (извън ГЕРБ), либералите от ДПС, БСП, са гласували за 60 процента таван, добави премиерът.

Многократно съм говорил, че искам разговор за бъдещето на ТЕЦ в следващите години. Те отговаряха популистки само, че не трябва да се затварят, а тук в ЕП май са гласували други неща, добави премиерът.

Очаква се извън официалния дневен ред да бъдат поставени отново въпросите за отношенията с Турция и Беларус, нападението срещу Алексей Навални, обстановката в Нагорни Карабах. Не се предвижда да бъдат приети заключения за Турция, нито за разширяване на санкциите срещу Русия.

Утре Европейският съвет ще обсъди съгласуването на отговора на пандемията, включително с въвеждането на обща цветна карта за засегнатите европейски региони и осигуряването на ваксини за всички граждани.

Днес премиерът Борисов приветства предложението на ЕК за въвеждане на общи правила за оценка на епидемичната обстановка в ЕС. Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави в ЕС да бъде прозрачно и справедливо. Всяко затваряне на икономиките вече ще е фатално, посочи премиерът.

mediapool.bg