Кламер БГ - Новини: Речта на фон дер Лайен: Европейски отговор на пандемиите, миграцията и климата

Речта на фон дер Лайен: Европейски отговор на пандемиите, миграцията и климата

Европа

|
Ср, 16 Септ 2020г. 16:06ч.
Речта на фон дер Лайен: Европейски отговор на пандемиите, миграцията и климата

Европейският отговор на пандемиите и на миграционните кризи, парниковите емисии, Брекзит, напрежението с Турция в Източното Средиземноморие, планът за възстановяване на европейската икономика, евентуалният санкционен режим на европейско ниво за нарушения на правата на човека, расизмът и правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Това бяха основните теми, засегнати от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в първата й реч за състоянието на съюза, която произнесе днес пред Европейския парламент. Тя обеща ЕК да работи за "справедлива глобализация" и да настоява за равнопоставеност между различните страни. Европа трябва да играе изключително важна роля в света и да изгради своя собствена вътрешна виталност, каза председателят на ЕС.

ЕС ще създаде агенция за биомедицински изследвания

Фон дер Лайен призова за европейски здравен съюз, тъй като страните членки се справиха с пандемията от Ковид-19 неорганизирано. Трябва да гарантираме, че новата програма "ЕС за здравеопазване" ще устои на изпитанията на времето, каза тя.

Фон дер Лайен каза, че ще предложи подсилване на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския център за превенция и контрол на болестите, както и създаване на Европейска агенция за съвременни биомедицински изследвания и разработки.

"И тъй като това е глобална криза, трябва да научим глобални уроци. Ето защо, заедно с премиера (Джузепе) Конте и италианското председателство на Г-20, ще свикам глобална здрава среща на високо равнище догодина в Италия", заяви тя в първата си годишна реч за състоянието на съюза, която произнесе в Европейския парламент.

Това ще покаже на европейците, че ЕС ги защитава, подчерта Фон дер Лайен.

Първата част от речта на председателката на ЕК беше посветена на ситуацията с пандемията, която по думите й, "не показва тенденция към отслабване".

Фон дер Лайен предожи съвместно разработване и разпределение на лекарства в рамките на общността и формиране на обща медицинска система.

Бюджетът на ЕС за възстановяването след пандемията все още не е одобрен от институциите на общността, но може да бъде използван за "постигане на по-добър начин на живот за света през утрешния ден", каза председателката на ЕК.

"Ваксиналният национализъм поставя животи в опасност, а сътрудничеството в разработването на ваксини ги спасява", заяви председателката на Европейската комисия.

"Пред тази обхванала света криза някои избират да се капсулират. Откриването на ваксина не е достатъчно. Трябва да следим за това гражданите на Европа и на целия свят да имат достъп до нея. Никой от нас няма да е в безопасност, докато всички не бъдем в безопасност", заяви Фон дер Лайен.

Собствен санкционен режим за правата на човека

В Европейския съюз може да бъде създаден санкционен режим, аналогичен на американския "закон Магнитски", и Европейската комисия вече е разработила предложения в тази насока, съобщи тя. "Тази институция неведнъж е приканвала да бъде въведен "закон Магнитски". Мога да заявя, че ще дадем предложения", каза Фон дер Лайен.

Тя обоснова необходимостта от подобно законодателство заради случаите на нарушение на човешките права в Беларус, Китай и Русия. Председателят на ЕК иска налагане на санкции за хора, нарушаващи човешки права, да могат да се прилагат с квалифицирано мнозинство от държавите членки, а не с пълно единодушие, както е сега. Идеята ѝ бе посрещната с продължителни аплодисменти от Европейския парламент.

"Дали в Хонконг, Москва или Минск, ЕС трябва да има позиция и искам да заявя ясно, че ЕС е на страната на хората в Беларус, каза Лайен. Тя подчерта, че гражданите на Беларус "не са пионки на нечия шахматна дъска".

Шансовете да бъде сключена сделка за Брекзит намаляват

С всеки изминал ден намаляват шансовете за сключване на ново търговско споразумение с Великобритания, каза председателката на ЕК, цитирана от Ройтерс. Тя предупреди Великобритания, че има "много малко време" за одобряване на сделката до края на годината.

"С всеки изминал ден, шансовете за своевременно споразумение започват да избледняват", каза председателката на Еврокомисията и наблегна на това, че ЕС и Великобритания са договорили и ратифицирали сделката за развода си. Тя предупреди Лондон, че споразумението "не може едностранно да бъде променяно, незачитано или превратно прилагано".

"Това е въпрос на закон, доверие и добросъвестност Доверието е основата на всяко силно партньорство", подчерта Фон дер Лайен.

Тя цитира бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър, че "Обединеното кралство не нарушава договорите си. Това би било лошо за Великобритания, лошо за връзките с останалия свят и лошо за всеки бъдещ търговски договор".

Напрежението в източното Средиземноморие

По темата за напрежението в Източното Средиземноморие, председателката на ЕК предупреди Турция да не прави никакви опити да заплашва съседите си във връзка с проучванията за газови находища в района, които я изправиха срещу Гърция.

Миграцията

Фон дер Лайен призова всички страни членки на ЕС да увеличат усилията по миграционния въпрос. Цяла Европа трябва да даде своя принос и да действа единно във връзка с опустошения от пожар бежански лагер Мория в Гърция, подчерта тя.

"Кадрите от лагера Мория ни припомнят болезнено, че Европа трябва да действа единно. Ако ние увеличим нашите усилия на европейско ниво, очакваме от страните членки да увеличат и те също техните усилия. Миграцията представлява европейско предизвикателство и цяла Европа трябва да допринесе (за справянето с него-бел. прев.)", каза тя.

Европейската комисия иска да отмени Дъблинския регламент, който натоварва с отговорността за приема на бежанци първата страна от ЕС, в която те са влезли.

"Следващата сряда ще представим нов миграционен пакт за Европа, ще отменим Дъблинския регламент и ще го заменим с нова европейска система на управление на миграцията. Ще има нов силен механизъм на солидарност", каза Фон дер Лайен една седмица преди Комисията да представи дългоочакваната реформа на миграционната политика на ЕС.

Съкращения на въглеродните емисии

ЕС трябва да се ангажира с по-големи съкращения на въглеродните емисии през идните десет години, призова председателката на ЕК. Тя обеща да бъдат емитирани "зелени облигации" за финансиране на постигането на климатичните цели.

Необходимо е ЕС да си постави за цел да намали парниковите емисии най-малко с 55 процента до 2030 година спрямо нивата от 1990 година, призова Фон дер Лайен.

В момента десетгодишната цел на съюза е емисиите да бъдат съкратени с 40 на сто.

Фон дер Лайен изтъкна, че това по-голямо намаление е необходимо, за да може ЕС да постигне плана си за нулеви емисии до 2050 година. Анализ на ЕК е потвърдил, че съкращаване на емисиите с 55 процента е икономически възможно, подчерта тя.

Председателката на ЕК призна, че предложението ще раздели Европейския парламент и страните членки, които трябва да одобрят поставената цел. По думите й това увеличение ще има сериозни последици за енергетиката, транспорта и земеделието.

"Признавам, че увеличение от 40 до 55 е прекалено много за някои и недостатъчно за други", отбеляза тя, като изрази увереност, че европейската икономика и промишленост могат да се справят с това.

Според нея за постигане на целта е необходимо 30 процента от пакета от 750 милиарда евро грантове и заеми за възстановяването на икономиката да бъдат получени от зелени облигации.

"Ние сме световни лидери в зеленото финансиране и най-големият емитент на зелени облигации в света. Проявяваме пионерство, като изработим солидна норма на ЕС в сферата на зелените облигации", каза Фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Трийсет и седем процента от 750-те милиарда евро трябва да бъдат похарчени за зелени цели, допълни тя.

Цифров суверенитет

Европейската комисия има намерение да инвестира 8 милиарда евро в производството от ЕС на негови собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет, каза Урсула фон дер Лайен.

Правата на ЛГБТ общността

Председателят на Европейската комисия отправи остри критики срещу хомофобските политики на полското националистическо правителство, като каза, че в Европейския съюз "няма място" за райони като обявените в Полша "зони, свободни от ЛГБТ", предаде Ройтерс.

"Зоните, свободни от ЛГБТ, са зони, лишени от човечност. А те нямат място в нашия (Европейски) съюз", заяви Фон дер Лайен.

"Нарушенията на върховенството на закона не може да бъдат толерирани", каза тя.

"Комисията ще предложи в скоро време стратегия, целяща да засили правата на ЛГБТ+ общността. Ще подкрепя взаимното признаване на семейните отношения в ЕС: ако сте родител в една страна, вие сте родител във всички страни", допълни Фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Тя обяви също така, че ще представи план за борба с расизма и престъпленията, породени от омразата на расова, полова и сексуална основа. "Време е да изградим един истински антирасистки съюз, осъждайки расизма, но също и действайки", каза Фон дер Лайен.

mediapool.bg