Кламер БГ - Новини: Европейската десница избира в Хелзинки своя водач за изборите за ЕП

Европейската десница избира в Хелзинки своя водач за изборите за ЕП

Европа

|
Вт, 06 Ноем 2018г. 12:21ч.
Европейската десница избира в Хелзинки своя водач за изборите за ЕП

Европейската десница, разделена в мненията за присъствието в нейните редици на унгарския популист Виктор Орбан, се събира утре и вдругиден на конгрес в Хелзинки, за да избере своя водач за европейските избори, пише във вторник агенция Франс прес.

758-те делегати от Европейската народна партия (ЕНП) - в момента първата сила в Европейския парламент, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел и френската партия "Републиканците", ще изберат на 8 ноември с тайно гласуване един от двамата претенденти.

Победителят може да стане новият председател на Европейската комисия и да наследи Жан-Клод Юнкер. Този пост е част от големия пазарлък, който ще последва европейските избори на 26 май догодина, заедно с председателските постове на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската централна банка и поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността - пазарлък, в който ЕНП ще играе ключова роля.

Претендентите в Хелзинки са: баварецът Манфред Вебер, добър познавач на европейските институции, но без никакъв управленски опит в Германия, и финландецът Александър Стуб, който за разлика от него е заемал най-високи политически постове в страната си.

Сянка и светлина

Двамата са пълни противоположности. Първият - 46-годишен провинциалист с традиционен стил, обича дискретността и гради контактите си в сянка, докато вторият 50-годишен, маратонец, полиглот, афишира неофициален стил и обожава светлината на медиите.

Вебер, член на Християнсоциалния съюз (ХСС), баварската сестринска партия на ХДС, ще се изправи срещу Стуб, член на либерално-консервативната финландска партия Национална коалиция (Кокоомус).

Германецът Вебер, председател на ЕНП в ЕП, фактически получи подкрепата на Меркел, на австрийския канцлер Себастиан Курц и на унгарския премиер Виктор Орбан.

Мястото в ЕНП на Виктор Орбан и неговата партия Фидес, обвинени, че се подиграват с европейските ценности, особено по въпроса за приемането на мигранти, ще бъде една от темите на единствения дебат между двамата претенденти тази вечер.

"Вебер има всички шансове да спечели, тъй като не само си е осигурил германските гласове, които са най-многобройният контингент - общо 88, но и е способен да се справи с вътрешните напрежения в ЕНП", смята Кристин Верже, експерт от европейския мозъчен тръст Института "Жак Делор", цитиран от Франс прес.

Стуб принадлежи към либералното крило - по-скоро миноритарно в ЕНП, докато Вебер се позиционира сред центристите в тази формация. Финландецът се показа много по-критичен от германеца по отношение на популисткото отклонение на Виктор Орбан.

Самият Стуб изглежда не си прави илюзии за победата: "Все едно ако Германия играе футболен мач срещу Финландия", иронизира той в интервю за германския в. "Зюддойче цайтунг".

Но дори ако Вебер стане водач на ЕНП за европейските избори, това не му гарантира, че ще стане председател на ЕК. Според сондажите ЕНП и европейските социалдемократи ще загубят позиции, отстъпвайки пред популистите, и отдясно, и отляво.

Игра на алиански

Социалдемократите ще бъдат освен това ощетени от оттеглянето на британските лейбъристки депутати след Брекзит, за разлика от ЕНП, тъй като британските тори са част от Групата на европейските консерватори и реформисти.

"Двете големи традиционни семейства вероятно ще загубят мнозинството от 55 процента, с което разполагат сега в ЕП и ще трябва да сключват коалиции", смята Верже.

Новите алианси следователно биха могли да разчистят пътя за друга личност, способна да конструира мнозинство около себе си в пленарната зала. Името на популярния еврокомисар за конкуренцията Маргрете Вестагер, член на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), все по-често се споменава.

По БТА

mediapool.bg