Кламер БГ - Новини: Европарламентът опроверга Гешев

Европарламентът опроверга Гешев

Европа

|
Пет, 04 Септ 2020г. 20:11ч.
Европарламентът опроверга Гешев

Европейският парламент заяви официално, че негова подкомисия, а не българският главен прокурор Иван Гешев, е инициатор на закритата среща миналия петък за върховенството на закона в България. Това стана чрез официално изявление, публикувано на сайта на институцията от Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права (DRFMG).

След срещата, на която присъства и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, стана ясно, че страната ни е силно критикувана заради действията на прокуратурата, начинът, по който се провежда съдебната реформа и пр.

Часове по-късно прокуратурата излезе със съобщение, в което се твърдеше, че инициатор на дебата е бил Иван Гешев.

"Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск", написаха от държавното обвинение.

Според съобщението на Европейския парламент обаче това не е вярно.

"Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG (Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, бел. ред.) и беше фокусирано върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и разделението на властите", се казва в съобщението.

Що се отнася до разпространената след заседанието информация, ЕП поясни следното: "…отбелязваме изявлението на българската прокуратура и на други участници. Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения. Тези изявления съдържат твърдения, които не се споделят от DRFMG".

Веднага след злополучното заседание евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев излезе със съобщение, според което негови колеги в ЕП са били възмутени от "използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България".

Оказа се, че и това не е съвсем вярно. Базираният в Брюксел журналист от Euractive Георги Готев потвърди, че на заседанието е станало дума за бесилки и ковчези, но позицията е била изказана от представител на България, а не от евродепутат.

Преди ден заместник-председател на Европейския парламент обвини българското правителство в разпространяване на фалшиви новини именно по повод въпросното заседание, проведено при закрити врата.

Германката Катарина Барли, член на Комисията по правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и участник в обсъждането за България, заяви по време на онлайн дебат: "Тревожна беше реакцията на правителството (на България, бел.ред.), което публикува напълно невярна информация за съдържанието (на обсъждането, бел.ред.). Същинска фалшива новина."

mediapool.bg