Кламер БГ - Новини: Европа съгласува мерки срещу коронавируса

Европа съгласува мерки срещу коронавируса

Европа

|
Вт, 10 Март 2020г. 14:24ч.
Европа съгласува мерки срещу коронавируса

Лидерите на ЕС ще участват във видеоконференция в 16 ч. по Гринуич във вторник за съгласуване на мерките си срещу новия коронавирус, съобщи в Туитър канцеларията на френския президент Еманюел Макрон, цитирана от ДПА. Вчера Макрон призова за повече координация в ЕС за борбата с епидемията, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че скоро ще се състои видеоконференция.

По-рано днес Европейският парламент обсъди обстановката с разпространението на заболяването Ковид-19. Във всички държави от ЕС вече са потвърдени случаи на заразени, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Нейната родина Кипър бе последната незасегната от вирута страна в съюза.

Тя добави, че фалшивите новини пречат на мерките срещу задълбочаването на епидемията. Заплахата за нашите общества и икономики расте, държавите в ЕС трябва да предприемат ударни мерки, трябва да спечелим време, за да могат здравните системи да се справят, а изследователите да напреднат в своята работа, каза Кириакидис.

Икономическата цена от епидемията ще бъде значителна, а най-тежко ще пострадат малките дружества, посочи еврокомисарят за отговора при кризи Янез Ленарчич. Той добави, че вече шест седмици ЕК помага действията за пресичане на заразата да бъдат съгласувани.

Всеки може да помогне да се ограничи и спре разпространението на заразата, засега липсва съгласуваност на мерките, осигуреното от ЕС финансиране за научни изследвания за борба с болестта не е достатъчно, заявиха от ЕНП в последвалите изказвания, обобщени в кореспонденция на БТА от Брюксел.

Групата на социалистите и демократите призова предприеманите мерки да се основават на науката, да бъдат решителни и разумни. От тази политическа сила призоваха държавите в ЕС да получат правото да предприемат финансови мерки в защита на работните места, а Европейската инвестиционна банка да осигури на дружествата финансова помощ.

Групата "Обнови Европа" оцени досегашния отговор на ЕС като достатъчно бърз. Либералите отбелязаха, че стотици милиони европейци са останали на работните си места, за да подкрепят икономиката.

Според групата "Идентичност и демокрация" обаче Европа се е оказала неспособна да отговори и това е срамно. Няма европейски правила за действие в подобна обстановка, срамота е държави от ЕС да забраняват износа на предпазни средства, европейските средства за научни изследвания срещу болестта не са достатъчни, допълниха представителите на тази политическа сила.

Зелените настояха да се направят изводи за работата на европейското здравеопазване. Необходимо е да подобрим здравните системи, за да бъдат устойчиви на кризи. Социалните системи трябва да позволяват хората да останат у дома, когато се чувстват неразположени. Може би не е добре производството на жизненоважни стоки да бъде оставяно само на една държава, добавиха от тази политическа група.

Европейските консерватори и реформатори предложиха ЕК да подобри обмена на данни за заболяването и да прецени дали мерките, предприети от Китай, са били достатъчни. Тази политическа сила постави въпроса на какво се дължат разликите в броя на починалите от болестта в различните държави.

Европейската обединена левица отчете, че европейските общества са уязвими и че пазарът не може да се справи. Общо 80 на сто от предпазните средства срещу преноса на зарази се произвеждат извън Европа, има нужда на пазара да бъдат наложени правила, призова тази парламентарна сила.

Председателят на ЕП си налага карантина

Междувременно председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че е решил да ръководи институцията от дома си в Брюксел, където ще остане за две седмици. Решението на Сасоли се обяснява с това, че през почивните дни е бил в родната си Италия, а от вчера италианското правителство постави цялата страна под карантина.

Сасоли уточнява, че това решение на Рим носи преки последици за поведението на италианските евродепутати. Заради болестта всички трябва да проявят отговорност и да бъдат предпазливи. ЕП ще продължи да работи и да изпълнява задълженията си. Няма вирус, който може да препъне демокрацията, заявява Сасоли.

Временно прекъсване на връзките с Италия

Австрия препоръча на гражданите си, които в момента се намират в Италия, да се върнат у дома, предаде Ройтерс. Забранява се влизането в Австрия на хора, идващи от Италия, съобщи премиерът Себастиан Курц.

Малта спря всички транспортни връзки с Италия, след като потвърди четвъртия си случай на заразен с коронавируса от събота. Премиерът Робърт Абела съобщи, че всички полети между Малта и Италия от днес временно се преустановяват, а всекидневната фериботна връзка между Сицилия и Малта ще се ползва само за превоз на лекарства и други стоки. Малта е много зависима от внос, особено на храни, като повечето й доставки идват от Италия.

Норвежките авиолинии временно отмениха полетите си от и до Италия заради епидемията от коронавируса и въведената от италианското правителство карантина на територията на цялата страна.

Британската авиокомпания "Бритиш еъруейз" обяви, че прекратява всичките си полети до и от Италия, след като тя въведе практически всеобща вътрешна карантина до следващия месец за борба с коронавируса, предаде Ройтерс.

"Имайки предвид обявените от италианското правителство мерки и съветите на британското правителство за пътуванията, ние влязохме във връзка с всички клиенти, които трябва да пътуват днес (10 март)", съобщиха от авиокомпанията.

Европейската нискотарифна авиокомпания "ИзиДжет" също прекрати повечето от полетите си до и от Милано, Венеция и Верона заради карантината в Италия. Клиентите на компанията ще могат да презаверят билетите си за по-късна дата или да си получат парите, съобщи авиокомпанията.

Отмяна на масови прояви

Правителството на Полша реши да отмени всички масови публични събития заради коронавируса. "На заседанието тази сутрин решихме да се отменят всички масови събития", съобщи премиерът Матеуш Моравецки.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че няма да организира масови предизборни прояви заради епидемията от коронавируса, която е заразила 17 души в Полша. През май в Полша ще се произведат президентски избори.

Словашкото правителство наложи 14-дневна забрана на всички културни, спортни и други обществени събития. Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса, заяви днес премиерът Петер Пелегрини, цитиран от Ройтерс. Изискването е в сила от утре. Словакия е съобщила засега за седем случая на заразени с вируса.

Това не е препоръка, това е заповед, подчерта премиерът след заседание на националния щаб за преодоляване на кризисните ситуации. Освен това от всички граждани, завръщащи се от Италия, Китай, Южна Корея и Иран, се изисква да спазват по домовете си 14-дневна карантина.

Чехия нареди от утре да се затворят училищата и забрани публични прояви с участието на повече от 100 души.

mediapool.bg