Кламер БГ - Новини: Еврозоната отпуска около милиард евро на Гърция от печалбите по гръцките ценни книжа

Еврозоната отпуска около милиард евро на Гърция от печалбите по гръцките ценни книжа

Европа

|
Пет, 05 Апр 2019г. 15:44ч.
Еврозоната отпуска около милиард евро на Гърция от печалбите по гръцките ценни книжа

Министрите на финансите на страните от еврозоната одобриха отпускането на първия транш от почти един млрд. евро от печалбите на Европейската централна банка и на централните банки на членките на еврозоната от гръцки държавни ценни книжа, съобщи АНА-МПА, като се позовава на източници от гръцкото министерство на финансите.

След одобрението на положителния доклад на Европейската комисия и на европейската работна група от министрите на финансите от еврозоната (еврогрупа) на неформалното им заседание в Букурещ, сега се очаква да започнат съответните национални процедури, включително и гласуване в някои парламенти като германския.

Решението за отпускането на транша се очакваше още миналия месец, но беше отложено заради закъснението на Гърция да приложи някои реформи като например промяната в режима на защита на основното жилище на нередовните кредитополучатели от принудителен търг.

Страните от еврозоната се споразумяха да върнат печалбите от гръцките облигации на Гърция на 22 юни миналата година в рамките на приключването на третата програма за финансиране на страната.

mediapool.bg