Кламер БГ - Новини: Евродепутатите пак ще обсъждат върховенството на закона в Полша и Унгария

Евродепутатите пак ще обсъждат върховенството на закона в Полша и Унгария

Европа

|
Пон, 13 Ян 2020г. 08:12ч.
Евродепутатите пак ще обсъждат върховенството на закона в Полша и Унгария

Европейският парламент ще обсъди в сряда състоянието на върховенството на закона в Полша и Унгария, след като срещу двете държави бяха открити процедури по чл. 7 от договора за ЕСл Предвижда се в същия ден ЕП да разисква и воденото срещу премиера на Чехия Андрей Бабиш разследване за злоупотреба със средства от ЕС. В четвъртък евродепутатите ще гласуват резолюции за Унгария и Полша, съобщи БТА.

В случая с Унгария институциите на ЕП имат притеснения за независимостта на съдебната система, за свободата на изразяване, корупцията, правата на малцинствата, положението на мигрантите и търсещите убежище.

В Полша Европейската комисия откри заплахи за независимостта на съдебната система. Европейският съвет, с подкрепата на ЕП, има възможност да лиши от право на глас държава, за която е установена постоянна заплаха за законността.

Също в сряда евродепутатите ще обсъдят и приемат резолюция за подкрепа на прехода към природосъобразна икономика. Предвижда се във вторник ЕК да представи предложението си за осигуряването на способ за подпомагане на засегнатите от промените. Очаква се ЕП да подкрепи целта за прекратяване на използването на полезни изкопаеми до 2050 година.

Утре евродепутатите ще обсъдят обстановката в Близкия изток, Либия и Венецуела.

Тази вечер те ще призоват за осигуряването на закрила за бездомниците в ЕС, особено през зимата, както и за достъпни жилищни цени за гражданите, заплашени да останат без покрив.

Миналата година близо 700 000 души в ЕС са били без дом, като броят им нараства в цяла Европа, с изключение на Финландия.

Също тази вечер евродепутатите ще обсъдят отново необходимостта от въвеждане на общо зарядно устройство за "всички мобилни телефони и други преносими устройства".

Предвижда се ЕП да поиска въвеждането на законодателни мерки, за да се постигне целта за намаляване на електронните отпадъци.

mediapool.bg