Кламер БГ - Новини: ЕЦБ смята, че по-бавният растеж на еврозоната ще е временно явление

ЕЦБ смята, че по-бавният растеж на еврозоната ще е временно явление

Европа

|
Четв, 23 Авг 2018г. 19:07ч.
ЕЦБ смята, че по-бавният растеж на еврозоната ще е временно явление

Ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозират, че по-слабият от очакваното икономически растеж на еврозоната ще е временно явление и са убедени, че икономиката на 19-членния валутен съюз остава солидна на фона на засилващото се повишаване на възнагражденията, предаде Асошиейтед прес.

Протоколите от заседанието на банката на 26 юли, публикувани в четвъртък, сочат, че ръководителите на ЕЦБ оценяват евентуално икономическо забавяне като "до голяма степен временно". Те обаче предупреждават, че напрежението в световната търговия поставя прогнозите им в риск.

На срещата представителите на ЕЦБ са разполагали с информация, че растежът в еврозоната се е забавил до тримесечен темп от 0,4 на сто през първите три месеца на годината след растежа от 0,7 на сто през последното тримесечие на 2017 година. През второто тримесечие растежът е останал 0,4 на сто.

На заседанието миналия месец ръководителите на ЕЦБ са оценили възходящата тенденция в европейската икономика като "солидна и с широка основа", подкрепяна от силни показатели за потреблението и видимо продължаващ растеж на заетостта.

Инфлацията според тях е подкрепяна от растежа на възнагражденията, който продължава да се засилва.

Те са били по-уверени в постигането на целта за устойчив темп на инфлация от малко под 2 на сто през идните месеци. Показателят в момента е над 2 на сто, а множество трудещи се получават увеличение на заплатите.

Подобряването на инфлационната среда е основната причина, поради която ЕЦБ посочва, че ще сложи край на програмата си за стимулиране на икономиката до края на годината. Въпреки това институцията ще задържи лихвите си рекордно ниски за по-дълъг период, за да подкрепи възстановяването на икономиката.

mediapool.bg