Кламер БГ - Новини: ЕС ще налага индивидуални санкции за нарушаване на човешките права

ЕС ще налага индивидуални санкции за нарушаване на човешките права

Европа

|
Пет, 04 Дек 2020г. 09:50ч.
ЕС ще налага индивидуални санкции за нарушаване на човешките права

ЕС ще приеме механизъм за налагане на индивидуални санкции при нарушения на човешките права, съобщава европейското издание на Politico. Документите, които уреждат процедурата, са съгласувани от посланиците на ЕС в сряда и ще бъдат представени на 10 декември по време на Деня на правата на човека.

Споразумението ще сложи край на години спорове по въпроса и ще позволи по-лесно налагане на санкции. Представител на ЕС коментира, че новите правила позволяват да се санкционира китайски служител без да се налагат санкции срещу Китай.

Мерките обаче ще изискват единодушие между страните от ЕС. Този ход поставя ЕС на една линия със страни като САЩ и Великобритания, които вече са въвели така наречените закони на Магнитски, които позволяват на държавите да наказват чуждестранни служители за нарушаване на човешки права.

Версията за ЕС обаче няма да носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, за да се избегнат възражения от страни, които поддържат проруска линия.

ЕС ще приеме дълъг списък с нарушения, които могат да бъдат наказани със забрани за пътуване на територията на ЕС и замразяване на активи. Списъкът с нарушенията включва геноцид, престъпления срещу човечеството, произволни арести или задържания, изтезания, робство, сексуално и основано на пола насилие, “нарушения или злоупотреби със свободата на мирни събрания и сдружаване“ и трафик на хора.

Механизмът на ЕС не позволява прилагането на санкции въз основа на корупция. Това е така, защото „в международното законодателство няма ясна дефиниция“, коментира дипломат от ЕС.

През септември Кипър блокира за кратко решението за налагане на санкции на беларуски държавни служители, замесени в репресиите срещу протестиращите в страната. За да се избегнат подобни проблеми, Нидерландия е настояла санкциите по новия механизъм да се приемат с квалифицирано мнозинство, но това предложение е било отхвърлено.

mediapool.bg