Кламер БГ - Новини: ЕС зае страната на Полша в спора й с Русия за Втората световна война

ЕС зае страната на Полша в спора й с Русия за Втората световна война

Европа

|
Четв, 16 Ян 2020г. 14:12ч.
ЕС зае страната на Полша в спора й с Русия за Втората световна война

Европейската комисия изрази солидарност с Полша по време на дебат в Европейския парламент за изопачаването на историята на Втората световна война след спор между Варшава и Москва, предаде Франс прес.

"Комисията изцяло отхвърля всякакви неверни твърдения, с които се прави опит да се изопачи историята на Втората световна война или да се представят нейни жертви като Полша за виновни", заяви в Страсбург европейският комисар за правосъдието Вера Йоурова.

"Комисията няма да търпи тези нападки срещу Полша и е напълно солидарна с Полша и полския народ", добави тя.

Дебатът по темата "Изопачаване на европейската история и на паметта за Втората световна война" беше внесен в дневния ред от Европейската народна партия (ЕНП).

"Не можем да приемем опита на Путин да пренапише историята", заяви лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер.

През декември Варшава и Москва взаимно си прехвърлиха отговорността за избухването на Втората световна война и се обвиниха в изопачаване на историята и подкопаване на двустранните отношения.

В изказване на причините за Втората световна война руският президент Владимир Путин обяви, че за конфликта носят отговорност западните сили и Полша и осъди резолюцията на Европейския парламент от септември за европейската памет, в която се заклеймяват изстъпленията на комунистическия и нацисткия режим.

"Трябва да изтъкнем ужасите, които са извършени от двата режима, без да ги поставяме на една плоскост, особено невъобразимата трагедия на организирания от нацистка Германия геноцид", каза Йоурова.

Тя заяви, че съюзяването на нацисткия водач Адолф Хитлер и съветския лидер Йосиф Сталин е направило възможно нахлуването им в Полша през септември 1939 г. и окупацията им на балтийските страни и Бесарабия.

Йоурова призна ролята на съветските войници в прогонването на нацистите от Централна и Източна Европа, след като Хитлер и Сталин стават врагове, но отбеляза, че народите в тези страни впоследствие са страдали под управлението на комунистически режими, често пъти установени против волята им.

mediapool.bg