Кламер БГ - Новини: ЕС е приключил подготовката си за евентуален Брекзит без сделка

ЕС е приключил подготовката си за евентуален Брекзит без сделка

Европа

|
Пон, 25 Март 2019г. 17:34ч.
ЕС е приключил подготовката си за евентуален Брекзит без сделка

Европейската комисия е приключила с подготовката си за евентуален Брекзит без сделка, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на изявление на ЕК, в което се посочва, че възможността за напускане на Великобритания без споразумение на 12 април става все по-вероятна.

Комисията направи това си изявление в началото на една решаваща седмица за британския премиер Тереза Мей, която успя миналата седмица да се договори с ЕС за краткосрочно отлагане на Брекзит за 12 април, отбелязва Франс прес.

Европейската комисия предупреди днес, че ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, преминаването на границата между Общността и Обединеното кралство може да бъде затруднено след 12 април.

Отблязва се, че ЕС е предприел всички необходими мерки за избягване на допълнителните затруднения, но при подобно развитие ще бъдат въведени незабавно задълбочени митнически и паспортни проверки. Уточнява се, че това неминуемо би довело до значително повишаване на времето за пресичане на границата между ЕС и Великобритания.

Комисията допълва, че все още не са приети мерките, свързани с бюджета на ЕС и визите за британски граждани. ЕК изразява очакването тези мерки да бъдат приети навреме, след като се изяснят намеренията на Лондон.

mediapool.bg