Кламер БГ - Новини: ЕП одобри Брекзит: Не е сбогом, а довиждане

ЕП одобри Брекзит: Не е сбогом, а довиждане

Европа

|
Ср, 29 Ян 2020г. 20:52ч.
ЕП одобри Брекзит: Не е сбогом, а довиждане

Европейският парламент одобри в сряда вечерта споразумението за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. 621 европейски депутати бяха "за", 49 "против", а 13 се въздържаха.

След гласуването повечето евродепутати станаха на крака, хванаха се за ръце и изпяха шотландската песен Auld Lang Syne, известна на френски със заглавието "Това е само довиждане", а на български изпята от група "Тоника" ("За старата любов"). Камерите показаха отблизо много разплакани лица.

След като подписа документа, с който парламентарната процедура се изчерпва, председателят на Европарламента Давид Сасоли каза, че "има повече неща, които ни събират, отколкото такива, които ни разделят".

."Напускате Европейския съюз, но винаги ще сте част от Европа. Много е трудно да кажеш довиждане", допълни той.

Главният представител на Европарламента в преговорите с Лондон Ги Верхофстад изрази дълбокото си съжаление от Брекзита.

"Наистина е тъжно да видиш напускането на нация, велика нация, която ни е дала толкова много – културно, икономически, политически, дори своята собствена кръв в двете световни войни. Тъжно е да видиш да напуска държава, която е освободила Европа два пъти", каза

Верхофстад.

"Брекзит е провал на Съюза, наш провал. И има уроци, които да научим от това. Урокът е дълбока реформа на Съюза. Само тогава можем да действаме, само тогава можем да защитаваме своите интереси, само тогава можем да браним своите ценности", каза още той.

"Това не е сбогом, а довиждане", заяви Верхофстад.

По думите му в последните няколко седмици е получил стотици писма от британски граждани, които отчаяно искат да се върнат в ЕС. "Не знам как да им отговоря. Не можем ние да решим, но е наша отговорност да им гарантираме, че Съюзът, в който ще се върнат, ще е различен – по-ефективен и по-демократичен. Съюз, който ще убеди всички британци, дори онези, които са скептични, че тяхното бъдеще е наше бъдеще и това е бъдещето на Европа", заяви Верхофстад, цитиран от пресцентъра на Европарламента.

Той каза още, че британските колеги в Европарламента са внасяли винаги "хумор, чар, интелигентност... поне някои от тях. "И, нека си признаем, понякога и инат", допълни

Верхофстад. "От името на всички групи, мога да кажа само: ще ни липсвате!", заяви той..

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ратификацията на сделката за Брекзит е "само първата стъпка към новото партньорство между ЕС и Великобритания".

Според нея Брюксел и Лондон трябва да обединят силите си в области като климатичните промени.

"Ние винаги ще ви обичаме и няма да сме далеч", каза още фон дер Лайен.

Главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние каза, че желае на Великобритания всичко най-добро и блокът ще подходи към разговорите за бъдещото партньорство с "търпение" и "обективност, но в същото време ще защитава интересите на всички свои членове.

Сасоли съобщи, че утре предстои Европейският съвет да одобри споразумението, за да може то да влезе в сила в полунощ на 1 февруари централноевропейско време. Той благодари на британските евродепутати за приноса към институцията.

На 31 януари предстои знамената на Великобритания в ЕП да бъдат свалени, а едно от тях ще бъде предадено на Музея на европейската история. С напускането на британските представители броят на евродепутатите става 705.

mediapool.bg