Кламер БГ - Новини: ЕП обсъди доклад за паметта за европейското тоталитарно минало

ЕП обсъди доклад за паметта за европейското тоталитарно минало

Европа

|
Ср, 16 Ян 2019г. 16:54ч.
ЕП обсъди доклад за паметта за европейското тоталитарно минало

Европейският парламент обсъди в сряда доклад за образованието и паметта за тоталитарното минало на Европа. Дебатът бе по инициатива на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, предаде БТА от Страсбург.

Евродепутатът очаква страните в ЕС да увеличат преподаването на историята на тоталитарните режими в Европа и това да помогне за развитието на гражданско съзнание и критично мислене у младежите. По неговите думи младите европейци нямат опит от всекидневието в тоталитарните режими и това ги прави податливи за радикални идеологии и дезинформация. Образованието има важна роля за създаването на обща европейска памет, за приравняването и еднаквото осъждане на престъпленията на тоталитарните режими на 20-и век, коментира той.

В предложената резолюция се отбелязва значението от поддържането на спомените за миналото живи, защото не може да има помирение без истина и памет. Потвърждава се единната позиция срещу всяка форма на тоталитарно управление, независимо от идеологическия контекст.

Решително и недвусмислено се осъждат всички престъпления срещу човечеството и масовото нарушаване на правата на човека от страна на всички тоталитарни и авторитарни режими. Изразява се съчувствие, разбиране и признание за страданията на жертвите на тези престъпления и на техните семейства.

Ковачев настоява младите да изучават паметта за миналия век обективно. Има едно изречение на Роналд Рейгън, че свободата е винаги на едно поколение разстояние. След едно поколение много неща се забравят и има риск да се повторят страданията, независимо дали от националсоциализма, хитлеризма, фашизма, болшевизма, комунизма. Това са страдания за милиони хора, което е довело до идеята в Европа, вместо да се избиваме по бойните полета, да сме заедно в един демократичен, свободен ЕС, коментира той.

Тази свобода не е даденост, а трябва да бъде защитавана от тези популисти, които предлагат лесни решения на трудни въпроси, добавя евродепутатът.

mediapool.bg