Кламер БГ - Новини: ЕНП ще обсъди дали да изключи Виктор Орбан

ЕНП ще обсъди дали да изключи Виктор Орбан

Европа

|
Вт, 05 Март 2019г. 17:57ч.
ЕНП ще обсъди дали да изключи Виктор Орбан

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол съобщи, че е получил достатъчно писма, за да обсъди ЕНП въпроса дали да изключи от своите редици партията ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан.

Той от години е асоцииран с антимигрантска реторика. През последните седмици разгневи мнозина в ЕНП с кампания, в чиито рамки обвини лидерите на Европейския съюз в насърчаване на масова миграция, отбелязва АП.

Нейни мишени станаха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и роденият в Унгария американски милиардер Джордж Сорос.

Жозеф Дол заяви пред германския вестник "Велт", че е получил достатъчно писма, за да включи въпроса за членството на Фидес в ЕНП "в дневния ред на следващите ни срещи". Според него "Виктор Орбан е прекрачил червената линия".

Очаква се решението да бъде взето още на 20 март, предаде Франс прес.

Писма до Дол са изпратили дванайсет партии членки на ЕНП от девет държави, при необходими седем партии от пет страни. Това са партиите Демократично-хуманистичен център (Белгия), "Християндемократи и фламандци" (Белгия), Националната коалиционна партия (Финландия), "Нова демокрация" (Гърция), Съюз "Отечество" - литовски християндемократи (Литва), Християнсоциалната народна партия (Люксембург), "Хьойре" (Норвегия), "Християндемократически призив" (Холандия), Народната партия (Португалия), Социалдемократическата партия (Португалия), "Християндемократи" (Швеция) и Умерената коалиционна партия (Швеция).

Германският Християндемократически съюз, баварският Християнсоциален съюз и Австрийската народна партия не са изпратили писма до Дол въпреки критиките на лидерите им към Орбан.

Една от партиите, които поискаха изключването на Орбан, е ДСБ.

По-късно във вторник от ФИДЕС заявиха, че партията желае да остане в Европейската народна партия въпреки растящия натиск в Европейския парламент тя да бъде изключена или членството й да бъде замразено.

"В момента в ЕНП тече дебат, фокусиран върху проблема за миграцията. Ние сме готови за такъв дебат и да представим нашата позиция. ФИДЕС не желае да напусне ЕНП. Нашата цел е антиимигрантските сили в ЕНП да укрепват", се казва в посочи на унгарската управляваща партия.

ФИДЕС посочва още, че смята защитата на европейските християнски ценности и спирането на миграцията за по-важни цели от партийната дисциплина в рамките не европейското консервативно политическо семейство.

Междувременно в интервю за германския в. "Билд" водещият кандидат на европейските консерватори за председател на Европейската комисия Манфред Вебер заяви, че унгарският премиер трябва да прекрати своята риторика срещу ЕС, ако иска неговата партия за остане в ЕНП.

Вебер заяви в интервюто, цитирано от Ройтерс, че би искал да бъде направен още един опит унгарският премиер да остане в консервативното европейско политическо семейство, което трябва да дебатира за евентуалното му изключване на 20 март.

"Орбан трябва незабавно и завинаги да прекрати кампанията на своето правителство срещу Брюксел, да се извини на партиите, членуващи в ЕНП, и да гарантира, че Централноевропейският университет ще остане в Будапеща", посочва германският десен политик.

Германските християндемократи (ХДС) и тяхната сестринска баварска партия ХСС (от която е и Вебер), не са сред 12-те партии, предложили изключването на ФИДЕС и Орбан от ЕНП.

mediapool.bg