Кламер БГ - Новини: ЕНП си трае, докато университетът на Сорос се мести от Унгария

ЕНП си трае, докато университетът на Сорос се мести от Унгария

Европа

|
Вт, 04 Дек 2018г. 13:42ч.
ЕНП си трае, докато университетът на Сорос се мести от Унгария

Европейската народна партия (ЕНП) не възнамерява да изключва партия "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан, въпреки че Централноевропейският университет (ЦЕУ) в Будапеща обяви, че е принуден да измести основната част от дейността си във Виена, съобщи сайтът "Политико".

Финансираният от Джордж Сорос университет съобщи, че от академичната 2019-2020 г. студентите в магистърските, както и в докторските програми, ще се обучават в австрийската столица. Преместването започна на 1 декември, а причината е законът, внесен от "Фидес" и одобрен от унгарския парламент, да забрани на ЦЕУ да приема нови студенти от 1 януари 2019 г.

Според мнозина това е част от натиска на Орбан върху независимите институции и усилията му да затегне контрола си върху академичния живот в страната. Унгарският държавен секретар Золтан Ковач обаче написа в Туитър: "Университетът на Сорос напуска, но остава. Общоизвестно е, че значителна част от курсовете все пак ще се провеждат в Будапеща. Това не е нищо повече от политически блъф в стила на Сорос, който не заслужава правителството да му отделя внимание".

Лидерът на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер заяви в понеделник, че е "изключително разочарован" от отказа на унгарското правителство да постигне споразумение за оставането на ЦЕУ, чийто възпитаници получават дипломи, признавани както в САЩ, така и в Унгария.

Вебер, който е водещият кандидат на ЕНП за бъдещ председател на Европейската комисия, заяви, че е "неприемливо" университет да бъде принуждаван да напуска, но не и че "Фидес" трябва да бъде заставена да напусне политическата група на ЕНП.

Изявленията му отразяват позицията на ЕНП, че партията на Орбан не бива да бъде прокуждана, тъй като евродепутатите й може да отидат в групата на евроскептиците.

Вместо да призове ЕНП да изгони "Фидес", Вебер призова Съдът на ЕС да разгледа с предимство стартиралата процедура срещу Унгария заради промените в закона за висше образование, които според критиците им са насочени изключително срещу Централноевропейския университет. Миналата година ЕК започна процедура срещу Унгария, тъй като законът "непропорционално ограничава дейността на университети от ЕС и извън ЕС" и трябва да бъде променен в съответствие със законодателството на ЕС.

По-рано Вебер е призовавал унгарското правителство да защити бъдещето на ЦЕУ и да прекрати атаките срещу гражданското общество.

Миналия месец ЕНП излезе с резолюция, която очертава червените линии за онези, които искат да се присъединят към политическото й семейство. На конгреса в Хелзинки бе приет документ, озаглавен "Защита на ценностите на ЕС и съхраняване на демокрацията", в който се подчертава важността на върховенството на закона, независимостта на медиите и на съдебната система, както и мониторинг върху страните членки дали спазват тези основополагащи ценности.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол отказа да коментира преместването на ЦЕУ във Виена. В същото време много европейски политици се възмутиха от случващото се и някои призоваха "Фидес" да бъде изключена от ЕНП.

Председателят на европейските либерали (АЛДЕ) Ги Верховстат заяви в понеделник, че това е "мрачен ден за академичната свобода & либералната демокрация в Европа".

"Позор за ЕНП, която толерира това и го наблюдава отстрани", написа той в Туитър.

Посегателството срещу ЦЕУ имаше реакция и от Вашингтон, независимо че администрацията на президента Тръмп не е повдигала въпроса за някакви последствия спрямо Унгария.

"Правителството на Съединените щати е разочаровано, че унгарското правителството и ЦЕУ не са сключили споразумение, което би позволило на университета да продължи да развива в Унгария своите програми, които са акредитирани в САЩ", се казва в изявление на Държавния департамент. В съобщението се казва, че правителството на САЩ е работило задълбочено и с двете страни за намиране на решение.

Случилото с ЦЕУ допринесе за нарастващото раздразнение на САЩ от унгарското правителство – Вашингтон беше шокиран от решението на Будапеща да не екстрадира заподозрени руски оръжейни търговци в САЩ, както и да предостави убежище на забегналия бивш македонски президент Никола Груевски.

Случилото се с ЦЕУ е наш провал, признава представител на Държавния департамент, пожелал да остане неназован.

mediapool.bg