Кламер БГ - Новини: ЕК се готви за Брекзит без сделка, включително да въведе визи за британците

ЕК се готви за Брекзит без сделка, включително да въведе визи за британците

Европа

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 16:00ч.
ЕК се готви за Брекзит без сделка, включително да въведе визи за британците

Европейската комисия не отрече в понеделник, че се подготвя връщането на визите за британските граждани, които пътуват до ЕС.

Подготвителната ни работа е в ход вече от година, заяви говорител на ЕК, попитан дали наистина се обсъжда добавянето на Великобритания в списъка на държавите, чиито граждани могат да влизат в ЕС, само ако имат виза.

Подобна стъпка би била предприета, ако преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС завършат с провал.

По-рано днес Съветът на ЕС съобщи, че няма напредък по преговорите. Очаква се утре тази оценка да бъде представена пред Европейската комисия от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.

ЕС трябва да бъде готов за всякакво развитие на преговорите за оттеглянето на Великобритания. Това е решил днес Съветът на ЕС след заседание, на което се запозна с хода на преговорите и липсата на напредък, предаде БТА от Брюксел.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е съобщил, че интензивните преговори продължават, но ключови въпроси, сред които избягването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, остават открити.

ЕС остава единен, запазва подкрепата си за Барние и за всички усилия за продължаване на работата по постигането на споразумение, заяви по този повод представител на австрийското председателство на Съвета на ЕС.

По-рано днес участници в заседанието коментираха, че все по-малко вероятно е този месец да бъде свикана извънредна среща на Европейския съвет за утвърждаването на споразумение. Британският представител заяви, че са необходими "още няколко седмици" за преговори.

ЕС настоява за скорошно приключване на преговорите заради необходимостта споразумението, ако бъде постигнато, да бъде утвърдено от националните парламенти и от евродепутатите, за да влезе в сила навреме до напускането на Великобритания идната пролет.

Ройтерс: Нарастващата вътрешната опозиция изправя Мей пред бездната на Брекзит

Стратегията на министър-председателя Тереза Май бе атакувана от всички страни в понеделник, което увеличава опасността планът й за напускане на ЕС да бъде отхвърлен от парламента и да доведе Обединеното кралство до потенциално хаотичен Брексит без сделка, предава Ройтерс.

Източници на агенцията от ЕС казали, че за да бъде свикана среща на високо равнище на съюза за Брекзит до края на ноември, е необходимо Лондон да внесе яснота най-късно до сряда вечерта.

Компромисният план на Мей, който предвижда запазване на тесни търговски отношения ЕС в бъдеще, обаче е изправен пред съпротивата на привържениците на Брекзит, проевропейцие, северноирландсаката партия, която крепи правителството, и дори на накои от собствените й министри, отбелязва Ройтерс.

"Мисля, че това е най-лошият вариант", каза пред Би Би Си бившият министър на образованието Джъстийн Грийнинг, която на референдума през 2016-та подкрепи оставането в ЕС. Според нея няма никакъв шанс той да мине през парламента.

Британски представител изразил пред Ройтерс песимизъм относно вероятността за пробив в преговорите с ЕС през тази седмица заради продължаващия застой по въпроса за границата между британската Северна Ирландия и Ирландия.

Агенцията съобщава, че преговорите са продължили тази нощ до 2,45 часа и са били подновени в понеделник сутринта.

"От техническа гледна точка текстът е готов. Но от тяхна страна няма политическо съгласие", казал високопоставен дипломат от ЕС.

"При тях е такава политическа бъркотия, че на този етап е трудно да се види как тя (Тереза Мей) може да спечели подкрепа за споразумението", казал друг един дипломат.

Ако парламентът гласува срещу него, Обединеното кралство ще се изправи пред несигурно бъдеще: рязко напускане на съюза без споразумение, падане на правителството на Тереза Мей, избори или, както някои противници на Брексит се надяват, нов референдум, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg