Кламер БГ - Новини: ЕК разреши ремдесивир за лечението на коронавирус

ЕК разреши ремдесивир за лечението на коронавирус

Европа

|
Пет, 03 Юли 2020г. 15:12ч.
ЕК разреши ремдесивир за лечението на коронавирус

Европейската комисия разреши използването на препарата ремдесивир, разработен против Ебола, като средство за лечение на Covid-19.

Така Ремдесивир става първото официално одобрено лекарство за борба с коронавируса.

Одобрението на използването на ремдесивир в Европейския съюз стана при ускорена процедура от Европейската агенцията по лекарствата (EMA). При нормални обстоятелства ЕМА издава препоръка за използването на определено лекарство в рамките на 67 дни. Одобрението на ремдесивир стана обаче за една седмица.

Стела Кириакидес, комисар по въпросите на здравето и безопасността на храните, заяви: "Днешното одобрение на първото лекарство за лечение на Covid-19 е важна стъпка напред в борбата срещу вируса. Предоставяме това разрешение по-малко от месец след подаването на заявлението, което ясно показва решимостта на ЕС да реагира бързо, когато се появят нови лечения. Ще направим всичко възможно, за да осигурим ефикасно лечение или ваксина срещу коронавируса".

Ремдесивир вече е одобрен за лечение на Covid-19 в САЩ и в Япония, а по-рано тази седмица стана ясно, че САЩ са изкупили почти всички световни запаси от лекарството за три месеца напред.

mediapool.bg