Кламер БГ - Новини: ЕК призова за свободно движение на медицински, транспортни и селскостопански работници

ЕК призова за свободно движение на медицински, транспортни и селскостопански работници

Европа

|
Пон, 30 Март 2020г. 19:51ч.
ЕК призова за свободно движение на медицински, транспортни и селскостопански работници

Работниците от критично значение в борбата с пандемията от коронавируса трябва да стигат до работните си места бързо и сигурно. Това са медицинските, транспортните и селскостопанските работници.

Това се казва в съобщение на Европейската комисия (ЕК), което в понеделник излезе с нови практически съвети, за да се гарантира придвижването на мобилните работници в рамките на ЕС.

В тях са включени работещите в секторите на здравеопазването и храните, както и на други основни услуги, като грижите за деца, грижите за възрастни хора и служителите, които са от критично значение за предоставянето на комунални услуги. Списъкът не е затворен и при необходимост може да бъде допълван и с други професии, става ясно от прессъобщението.

Еврокомисията приканва настоятелно държавите членки да въведат специални необременяващи и бързи процедури, за да се гарантира безпроблемното преминаване на тези работници.

Препоръчва се още да се прави здравен скрининг, който обаче да не затруднява движението им и работата им.

Насоките идват в отговор на затварянето на границите от редица страни с цел предотвратяване на разпространението на заразата.

Западна Европа е изправена пред недостиг на персонал в грижата за възрастните хора, които са най-засегнати от коронавируса. Недостиг вече се усеща и в селското стопанство.

В Обединеното кралство няма кой да прибере реколтата от ягоди. Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако британски чартърни самолети не докарат селскостопански работници от Източна Европа, писа британският в. "Гардиън" в неделя.

Благотворителната организация "Конкордия", един от водещите доставчици на работна ръка, се опитва да докара 10 000 работници, половината от ЕС, а другата половина от Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия и Барбадос за да може да прибере реколтата. Но страни нечленки на ЕС сега са със затворени граници заради коронавируса. А на Обединеното кралство са му нужни 90 000 работници.

"Хиляди жени и мъже, които работят усилено за нашата сигурност и здраве и за да имаме храна на масата си, трябва да прекосяват границите на ЕС, за да отидат на работа. Наша колективна отговорност е да гарантираме те да не срещат спънки при движението си, като същевременно вземем всички възможни предпазни мерки за избягване на по-нататъшно разпространение на пандемията." Това призова еврокомисарят отговарящ за работните места Никола Шмит в понеделник.

Критичните професии

Списъкът с изброените професии за бързо преминаване през границите не е изчерпателен, е посочено в съобщението на ЕК.

Като примери за критични професии в момента са посочени приложните специалисти в областта на здравеопазването, персоналът, който се грижи за деца и стари хора, учените в сектори, свързани със здравеопазването, специалисти при инсталиране на медицински изделия от критично значение, пожарникарите и полицаите, транспортните работници, както и работещите в сектора на храните.

Наред с определянето на тези специфични категории работници, в насоките се пояснява също така, че държавите членки следва да позволяват на пограничните работници като цяло да продължават да пресичат границите, ако работата в съответния сектор е все още разрешена в приемащата ги държава членка.

Освен това държавите членки трябва да третират трансграничните работници така, както третират националните си работници.

Сезонните работници

По отношение на сезонните работници, особено в сектора на селското стопанство, държавите членки се приканват да обменят информация относно различните си нужди на техническо равнище и да въведат специални процедури за гарантиране на безпрепятственото им преминаване, за да се отговори на породения от кризата недостиг на работна ръка.

При определени обстоятелства сезонните работници в селското стопанство изпълняват критични функции за събирането на реколтата и посевните дейности. В такава ситуация държавите членки следва да ги третират като работници от критично значение. Работодателите им пък са задължени да осигуряват подходяща защита на здравето и безопасността им, се казва в препоиръките на ЕК.

Ограничения за несъществени пътувания

Ограниченията на границите остават за пътуванията, за които няма спешна необходимост.

По този повод ЕК представи в понеделник насоки за работата на граничарите в условията на мерките, въведени за пресичане на пандемията от Covid-19.

Ограниченията за несъществените пътувания до ЕС се прилагат за чужди граждани, които не живеят в ЕС и които имат съответните проявления на болестта, или са били изложени на опасност от заразяване, и така създават заплаха за общественото здраве.

Препоръчва се всяко решение за отказ за пропускане през границата да бъде съразмерно и недискриминационно.

За да определят дали пътникът представлява заплаха, граничарите трябва да се водят от насоките на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Гражданите на всички държави от ЕС и членовете на техните семейства, както и чужденци с право на дългосрочно пребиваване, не подлежат на временните ограничения за пътуване, когато се връщат у дома.

Гражданите на Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана трябва да се възприемат като граждани на ЕС в този случай.

Пътниците, на които е разрешено влизане в ЕС, трябва да бъдат проверявани за истинност на документите за пътуване.

Граничарите трябва да правят постоянни проверки в Шенгенската информационна система за защита от възможни терористични заплахи или трансгранична престъпност.

Паспортите на граждани извън ЕС трябва да бъдат подпечатвани.

Граничарите следва да се обръщат незабавно към здравните служби, когато се натъкнат на съмнителен пътник. Когато възможностите на граничните служби намаляват, може да се даде предимство при обработката на влизащите пътници, се казва още в насоките на ЕК.

Държавите в ЕС трябва да улеснят транзитното преминаване на границите на всички европейци и членовете на техните семейства, независимо от тяхното гражданство, както и на чужденци, които имат разрешение за пребиваване.

Гражданите на Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция трябва да бъдат пропускани по същия начин, когато пътуват към родината си.

Консулствата на държавите в ЕС трябва да останат отворени и да осигуряват минимална обработка на заявления от пътници, освободени от временните ограничения заради епидемията.

Без наказания за изтичащи разрешения за престой

Чужденците в ЕС, чиито разрешения за престой изтичат, не трябва да бъдат наказвани, призова още ЕК.

Държавите в ЕС имат право да удължат срока на изтичащите визи на онези чужденци, които са в Шенгенското пространство. Удължаване се допуска за срок до 90 дни за всеки 180 дни.

Държавите следва да издадат дългосрочни визи или разрешение за временно пребиваване на притежателите на краткосрочни визи, ако са принудени да останат в ЕС по-дълго.

Държавите не следва да налагат наказания на чужденци, които не биха могли да напуснат навреме заради ограниченията за пътуване.

Просрочията на престоя заради епидемията не трябва да се вземат предвид при обработката на бъдещи заявления за виза, иска още ЕК.

mediapool.bg